Squanto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Squanto
Fødtca. 1585Rediger på Wikidata
Patuxet tribe
Død30. nov. 1622[1]Rediger på Wikidata
Chatham
BeskjeftigelseTolk, guide Rediger på Wikidata
NasjonalitetKolonien Virginia
GravlagtMassachusetts

Tisquantum (bedre kjent som Squanto) (død november 1622) var en av de to innfødte amerikanske indianerne (Samoset var den andre) som hjalp pilegrimene under deres første vinter i den nye verdenen. Han var medlem av Pawtuxet-stammen, en understamme av Wampanoag-konføderasjonen.

Det var ikke ukjent for tidlige utforskere av Amerika å ta indianere tilbake til Europa. Squanto ble kidnappet og tatt til England av George Weymouth i 1605. Han arbeidet i England i ni år før han reiste tilbake til den nye verdenen på John Smiths reise i 1613.

Ikke før hadde Squanto returnert til sin stamme før han igjen ble kidnappet av en annen engelskmann, Thomas Hunt. Han ble tatt som slave til Málaga, Spania, hvor Hunt forsøkte å selge Squanto og et antall andre indianere til slaveri. Noen lokale munker oppdaget hva Hunt forsøkte og tok de gjenværende indianerne, inkludert Squanto, for å lære dem opp i kristen tro. Tisquantum levde i klosteret til 1618 før han arbeidet en stund i London, England.

En annen gjenfortelling er at han flyktet til London og så reiste til Cupers Cove, Newfoundland. Han returnerte til England i 1618.

Han reiste tilbake til sitt hjemland igjen i 1619 hvor han sluttet seg til en utforskningsekspedisjon langs kysten av New England. Han oppdaget snart at stammen hans hadde blitt desimert året før av en forferdelig epidemi, muligens kopper.

Squanto bosatte seg til slutt med pilegrimene og hjalp dem gjennom deres første vanskelige vinter. Hans motiver for å hjelpe dem var rent egoistiske og innen slutten av 1621 brukte han sin posisjon hos pilegrimene for egen vinning og truet med å slippe løs «den forferdelige epidemien» på amerikanske indianerstammer som ikke gjorde som han sa.

Han arbeidet som lærer og tolk for pilegrimene det neste året før han plutselig fikk feber. Han døde få dager senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 6873048, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]