Spontan samkjøring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Crystal Clear app Volume Manager.pngSnever: Denne artikkelen er snevrere enn hva tittelen skulle tilsi. Norgesfokus
Verifiserbarhet: Denne sidens fremstilling lar seg ikke verifisere. Dette impliserer ofte at det er nødvendig å sette på kilder og referanser for å få et startpunkt for informasjonssøk. Mangler tredjepartsreferanser Det har gått mer enn to uker siden siden ble merket.

Spontan samkjøring er en betegnelse på en tjeneste hvor en delt engangsreise avtales på kort varsel. En slik tjeneste benytter tekniske hjelpemidler:

  • GPS navigasjonstjeneste
  • Smart-telefon
  • Sosiale nettverk

Statens vegvesen har siden 2007 arbeidet for å tilby spontan samkjøring både ved å ta i bruk ledige seter i privatbiler, men også å knytte til seg andre reisemuligheter som drosje og kollektiv transport. Alt samlet i en tjeneste for brukerne. Denne samletjenesten har navnet Offentlig Samkjøringsplatform, OSP. Arbeidet er startet, men prosjektet er ikke fullfinansiert.

I Bergen har det siden 2011 vært introdusert spontan samkjøring for privatbiler for ansatte i de største bedriftene i området Kokstad, Sandsli og Flesland. I 2011 ble ni bedrifter på Kokstad/Sandsli, Triona AS og ITS Norge tildelt støtte fra Transnova for å prøve ut Spontan Samkjøring i praksis. Både den offentlige HentMEG.no tjenesten og den kommersielt tilgjengelige løsningen Avego ble testet. Bruken av Avego (Carma siden august 2013) har pr februar 2013 nådd sitt høyeste nivå med over 800 brukere registrert og 216 gjennomførte reiser på en uke. Applikasjonen er tilgjengelig for smart-telefoner som iPhone og Android-telefoner i tillegg til et web-grensesnitt tilgjengelig for alle andre modeller.

Samkjøringstjenester i Norge[rediger | rediger kilde]

Disse tjenestene tilbyr mulighet for samkjøring i Norge

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]