Spjærøy kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spjærøy kirke
OmrådeHvaler
BispedømmeBorg bispedømme
Byggeår18891891
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektJacob Wilhelm Nordan
ByggematerialeGranitt
TårnI vest
Beliggenhet
Kart
Spjærøy kapell
59°05′19″N 10°55′06″Ø
Spjærøy kirke på Commons

Spjærøy kirke, tidligere omtalt som Spjærøy kapell, er en kirke reist på Dypedal, SpjærøyHvaler i Fredrikstad domprosti 1891.


Historie[rediger | rediger kilde]

«Spjærøy Kapel, Djupedal» på 1950-tallet.

26. mai 1887 besluttet Hvaler herredstyre å bygge et nytt kapell med 175 sitteplasser. To år senere, 22. mai 1889, ble grunnstenen nedlagt. På den er en sølvplate med teksten «Dypedals Kapell reist Aaret 1889 til Vaar Herres Jesu Christi Ære og Hvaløers Menigheds Gavn» montert.

Arkitekt var Jacob Wilhelm Nordan, mens murmester Peder Emanuelsen Utengen fra Kirkøy stod for oppførelsen. Kapellet ble reist i granitt hugget ut av fjellet syd for kapellet. Bygningen stod ferdig i 1891.

Innvielsen fant sted 24. juli 1891. Til stede var prostiets biskop, Carl Peter Parelius Essendrop, og størstedelen av dets presteskap. Biskop Essendrop stod for innvielsen, med assistanse av tilstedeværende prester.

Bygget er pusset opp flere ganger, blant annet i 1941, 1958 og 1989. Det tituleres i dag som kirke.

Kirkens interiør[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var kirkens interiør holdt i en mørk brun farge, mens det nå er holdt i blått, mørk rødt og hvitt.

Altertavlen var opprinnelig et stort hvitt kors på en mørk bunn. I 1941 ble dette byttet ut med et altermaleri malt av Alfhild Børsum Johnsen fra Kirkeøy. Dette nye altermaleriet ble i 1951 flyttet til Asmaløy Bedehus, fordi menighetsrådet hadde bestilt nye glassmalerier som ble plassert i koret i stedet for Johnsens maleri.

Glassmaleriene som erstattet altermaleriet var tegnet av Rolf Klemetsrud og forestiller et lam bærende på et kors, oppstandelsen og en pelikan.

  • Det korsbærende lammet er et mye brukt symbol for Kristus' seier over dødsriket. Banneret som er festet til korset, er et seiersbanner.
  • Pelikanen er avbildet med et blodig bryst og unger. Også dette er et kjent, kristent symbol; det er et bilde på hvordan Kristus ga sitt blod for menneskene og gir dem som følger ham, åndelig næring.

Korskilleveggen som er plassert mellom skipet og koret, har et symbol for Den hellige ånd, duen, som hovedmotiv. Skilleveggen er utskåret av Sverre Johnsen fra Hvaler. Han har også skåret ut salmetavlene.

Prekestolen er i likhet med skilleveggen utskåret av Sverre Johnsen, og utstyrt med fire relieffer som forestiller de fire evangelistene:

  • Matteus, et menneske med vinger, fordi Matteus' evangelium begynner med Jesu menneskelige slektstavle.
  • Markus, løven med vinger, fordi Markus' evangelium begynner med beretningen om Johannes og Jesus i ørkenen (løven sees som et ørkendyr).
  • Lukas, oksen med vinger (offerdyret), fordi Lukas' evangelium har historien om Sakarias som ofrer i tempelet i sitt første kapittel.
  • Johannes, ørnen, fordi Johannes' evangelium begynner med en skildring av Jesu guddomsvesen og Guds trone.

Kirkeklokken er støpt av Anders Riise i Tønsberg i 1837.

Orgelet kommer fra J. H. Jørgensen i Oslo, og ble levert nybygget til kapellet i 1965.

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Spjærøy kirke er et kulturminne og har nummer 85531 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Thorkildsen. Thore E. (1994). «Spjærøy kirke». På kirkevei i domprostiet. Gressvik: TS_Publikasjon. s. 144-153. ISBN 82-91470-00-6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]