Spekkhugger (seilbåt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spekkhugger
Klassemerke
Klassemerke
Mål
Lengde over alt7,44 m
Lengde i vannlinje6,30 m
Bredde2.33 m
Dypgående1,45 m
Deplasement2280 kg
Kjølvekt1372 kg jern
Ballastandel60,2 %
Mastehøyde12 m
LYS1,05
Seilareal 40,4 m2
Storseil18,4 m2
Genoa I22,0 m2
Fokk16,0 m2
Stormfokk10,0 m2
Spinnaker52,5 m2
Annet
RiggBermuda 9/10 slupp
Riggmål
I
J
P
E

9,80 m
2,90 m
9,60 m
3,20 m
MotorUten- eller innenbords
KonstruktørPeter Bruun
Konstruksjonsår1969
ProdusentP. Bjørn Olsens Bådeværft ApS og Fred Holmberg & Co AB
Produsert i perioden1969–90 og 2005–
Antall produserttil 1990 ca. 500

Spekkhugger er en dansk, spissgattet seilbåt tegnet av den da unge Peter Bruun. Han har også tegnet andre seilbåter, alle spissgattede: Marsvin – 22' fra 1977, Grinde – 27' fra 1974 og Kaskelot – 34' fra 1972.

Spekkhuggeren er en entypebåt hvor det i Danmark fremdeles seiles Pokalserier og DM.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spekkhuggeren er den første båt Peter Bruun tegnet. Han tok utgangspunkt i Aage Utzons spissgattede seilbåter. Men bygde båten i det moderne 'glassfiber' og tegnet en kort finnekjøl og brøkdelsrigg i aluminium til båten. Bruun var meget inspirert av havets dyr og gav båten navnet Spekkhugger. Inspirasjonen går igjen i båtens design, med runde former og en kjølform som er sterkt inspirert av delfiners svømmefinner.

I 2005 ble produksjonen av Spekkhugger gjenopptatt i Sverige av Fred Holmberg & Co AB.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Skroget er bygget i GAP, mens dekket er bygget i balsasandwich GAP. Skroget ble kledt med 5 mm kork for isolasjon og finish, men båten fremstår som noe uferdig under dekk. Masten går gjennom dekket og støttes av et sett vinklete salingshorn og et sett undervant. Storseilet har hurtigrev, men kan i tillegg reves på rullebomen. Seilet berges også ved at det rulles inn på bommen. Kjølen er støpt i jern og er montert med syrefaste bolter til skroget, som er forsterket med flere tverrgående bunnstokker. Roret er montert på et lite skjegg. Opprinnelig var skjegget ganske langt, men ble endret for å bedre manøvreringsegenskapene. Siden Spekkhugger er en entypebåt har de fleste båter idag det nye skjegget.

Seilegenskaper[rediger | rediger kilde]

Da Spekkhugger har en meget stor kjølvektandel, kan den også ha mye seil. Og det har den med 40,4 m² på kryss til 2280 kg. Da båten også er tegnet med liten våt overflate er det få båter som seiler fra den i meget svake vinder – uansett størrelse. Pga skrogformen kan den ikke komme opp i plan, nesten uansett vær, og denne dårlige egenskap er så utpreget at den kalles ubåten. Imidlertid gjør formen og kjølvekten også at båten klarer seg bra i hardt vær, slik at båten blir en allværsbåt.

Innredning[rediger | rediger kilde]

Båten ble laget i tre utgaver: Racing, Family og Dinette. Racingutgaven kjennes ved den lange cockpiten og korte, firkantede hytte. Familiy- og Dinette-utgavene ser utvendig like ut med kortere cockpit og lengre, bredere og høyere, avrundet overbygg. Under dekk skiller de seg i innredningen. Family har langsgående benker og bysse plassert midt i båten, mens Dinette har en dinetteløsning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]