Spearhead from Space

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
051 – Spearhead from Space
Den tredje Doktoren (Jon Pertwee)
Forfatter Robert Holmes
Regissør Derek Martinus
Manusredaktør Terrance Dicks
Produsent Derrick Sherwin
Produksjonskode AAA
Sesong 7
Lengde 4 episoder à 25 minutter
Sendedato 3.–24. januar 1970
Skuespillere

Doctor Who – Jon Pertwee
Liz Shaw – Caroline John
Brigadier Lethbridge-Stewart – Nicholas Courtney
Channing – Hugh Burden
Ransome – Derek Smee
Hibbert – John Woodnutt
Seeley – Neil Wilson
Meg Seeley – Betty Bowden
General Scobie – Hamilton Dyce
Captain Munro – John Breslin
Sergeant – Clifford Cox
Corporal Forbes – George Lee
UNIT Officer – Tessa Shaw
Dr Henderson – Antony Webb
Dr Beavis – Henry McCarthy
Nurse – Helen Dorward
Wagstaffe – Alan Mitchell
Mullins – Talfryn Thomas
2nd Reporter – Prentis Hancock
Technician – Ellis Jones
Museum Attendant – Edmund Bailey

Kronologi
← Forrige Neste →
The War Games Doctor Who and the Silurians

Spearhead from Space er en Doctor Who-historie på 4 episoder som ble vist på BBC One fra 3. til 24. januar 1970. Det er den første historien som ble produsert og vist i farger. På grunn av en streik hos BBC er det den eneste historien som ble filmet på film. De andre historiene ble spilt inn på videobånd i studio og på film på eksterne opptakssteder. Den introduserte Jon Pertwee som den tredje Doktoren og Caroline John som Doktorens nye assistent Liz Shaw. Nicholas Courtney returnerer som Lethbridge-Stewart, som man sist så i The Invasion. Han blir en fast person i serien fra og med denne historien. Dette er også historien som avslørte at Doktoren har to hjerter, blod som er uidentifiserbart for leger på jorden og at hjerteslagene hans kan minke til ti slag i minuttet.

Arbeidstittelen var Facsimile. Den er basert på en historie som Robert Holmes skrev for filmen Invasion fra 1966. Flere elementer i Spearhead from Space er lik de i TV-serien Quatermass II fra 1955. Denne serien handler også om romvesener som faller til jorden som meteoritter og en invasjon via utbytting av viktige personer.

Terrance Dicks skrev boken basert på historien. Den ble gitt ut av Target Books i januar 1974. I 1986 ble historien utgitt på VHS i Storbritannia. For denne utgivelsen hadde BBC klipt sammen episodene til en lang episode. I 1995 ble den utgitt på VHS på nytt i episodisk form og 29. januar 2001 ble den utgitt på DVD.

Handling[rediger | rediger kilde]

Doktoren har akkurat regenerert og blitt sendt i eksil til jorden. Etter at han kommer fram, besvimer han utenfor tardisen og blir fraktet til et lokalt sykehus hvor hans uvanlige anatomi forundrer doktorene.

Samtidig faller en sverm av meteoritter ned på den britiske landsbygda. En krypskytter finner et mystisk polyeder hvor en meteoritt har landet og tar det med seg. Hos UNIT prøver brigadegeneral Lethbridge-Stewart å rekruttere Dr. Elizabeth «Liz» Shaw som sin vitenskapelige rådgiver før han drar ut for å undersøke meteorittene. Shaw, på den andre siden, er skeptisk når han forteller henne om invasjoner fra det ytre rom og forarget fordi hun har blitt avbrutt i sine eksperimenter i Cambridge. Han får beskjed om at en mann i et sykehus i nærheten hvor meteorittene falt sier at han er Doktoren. Denne Doktoren ser imidlertid ikke som ut den han kjente.

Polyederet viser seg å være en kraftenhet for en uteomjordisk intelligens kalt Nestene, som ikke har noen kropp. Den kan forme og styre plast og lage kopier av mennesker av plasten kalt autonere. Nestene har tatt over en leketøysfabrikk i London og den planlegger å bytte ut viktige personer innen staten og kjendiser med autonere. Autonen som driver fabrikken sender andre, mindre menneskelignende autonere for å hente inn kraftenhetene fra UNIT og krypskytteren.

Etter et mislykket forsøk på å rømme fra sykehuset, oppdager Doktoren at tardisen har blitt deaktivert av tidsherrene og at han er fanget på jorden. Han overbeviser brigadegeneralen om at han er den samme mannen som har møtt ham før da de bekjempet yetiene og cybermennene. Sammen med Liz finner han ut hva Nestene har planlagt samtidig som at mannekenger over hele London blir aktivert og begynner å skyte folk. Doktoren lager et elektrosjokkapparat som han tror vil stoppe autonene.

UNIT angriper leketøysfabrikken, men autonene er usårlige overfor kuler. Doktoren og Liz sniker seg inn og møter en blekksprut-aktig skapning som Nestene har laget av kraftenhetene. Mens Doktoren kjemper med skapningen klarer Liz å bruker apparatet på det og slår det av. Alle autonene dør også, siden de er en del av Nestene.

Lethbridge-Stewart frykter at de vil returnere og spør Doktoren om hjelp. Han går med på å jobbe for UNIT mot at han får bruke deres utstyr for å reparere tardisen. Han overbeviser brigadegeneralen om å også gi ham en toseters roadster han fant, som han kaller Bessie. Liz bestemmer seg også for å bli i UNIT som Doktorens assistent.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]