Geitramsmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Spargania luctuata»)
geitramsmåler
Nomenklatur
Spargania luctuata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
geitramsmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektSpargania
Økologi
Habitat: skogkanter
Utbredelse: den palearktiske sone

Geitramsmåler (Spargania luctuata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne måleren finnes over det meste av Norge, men er sjelden på Vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 28 mm), slank måler, mørk med et hvitt tverrbånd. Kjennes lett på det hvite, jevnbrede tverrbåndet som går over begge vingepar. Forvingen er nokså mørkt brungrå. Litt innenfor midten har den et bredt, mørkt tverrbånd (noen ganger ikke mørkere enn resten av vingen) som er omtrent en og en halv gang så bredt ved forkanten av vingen som ved bakkanten. Båndet er V-formed utbuktet nær midten. Utenfor dette er det et jevnbredt, dobbelt, skinnende hvitt tverrbånd. Utenfor det brede, hvite tverrbåndet er det en smal, sterkt bølgete, hvit tverrlinje. Bakvingen er lyst brungrå ved roten, i midten med et bredt, hvitt tverrbånd, ytterst mørkt brungrå til sjokoladebrun.

Larven er naken og finnes i to fargevarianter, grønn eller gulbrun. På ryggen har den et rutemønster dannet av mørke skrålinjer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skog og skogkanter der det vokser geitrams (Chamerion angustifolium), som er larvenes næringsplante. De voksne målerne flyr, i alle fall lenger sør i Europa, i to generasjoner, henholdsvis i mai – juni og i juli – august. De flyr om natten og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa og videre østover gjennom det nordlige Asia til Stillehavet (Primorye og Sakhalin), og også i det meste av Nord-Amerika. I Norge er den funnet spredt over hele landet, men det er få funn fra Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]