Soveromskultur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Soveromskultur (engelsk: Bedroom culture) er et begrep innen barnemedieforskning som er med på å forklare medienes rolle i barns læringsprosess. Begrepet stammer fra en stor britisk undersøkelse kalt Children and their changing media environment gjort mellom 1997 – 1999.

Resultater fra undersøkelsen viser at økende velstand, endrede samværsmønster i familien, reduksjon av størrelse på familier, ny ungdomskultur og et stadig større forbruksmarked er faktorer som ligger til grunn for at mediene kommer inn i huset. Soverommene til europeiske barn er jevnt over godt utstyrt med bøker, radio, tv, videospill og spillmaskiner koblet til tv og PC, dette gjør soverommet til et viktig sted for fritid og læring hos barnet.

Uttrykket soveromskultur (bedroom culture) har vanligvis vært brukt om tenåringers forbrukskultur, spesielt jenter og deres søken etter personlig identitet. (McRobbie & Garber 1986) Dagens soveromskultur viser til at barn og unge mennesker tilbringer store deler av fritiden hjemme, oftest sammen med medier, i økende grad skjermbaserte, og de oppholder seg på soverommet fremfor i familiestuen.

Barn med mye mediautstyr oppholder seg oftere på rommet sitt enn de med mindre utstyr. Tenåringer tilbringer med tid på soverommet enn de yngre og jenter tilbringer mer tid enn gutter på soverommet sitt.

Kilder[rediger | rediger kilde]