South Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
South Park
Generell informasjon
SjangerAnimasjon / Komedie
Prod.landAmerikansk
Sendeår1997
Lengde22 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Stemmer avTrey Parker, Matt Stone, Mary Kay Bergman, April Stewart, Mona Marshall, Isaac Hayes, Jay Leno, Tomorô Taguchi, Jenna Mattison, Ozzy Osbourne, George Clooney, Malcolm McDowell, Kyle McCulloch, Jennifer Aniston, Dian Bachar, Peter Serafinowicz, Courtney Ford, Natasha Henstridge, Joe Strummer, DMX, Meat Loaf, John Lydon, Marc Shaiman, Jonny Greenwood, Tim Armstrong, Bill Hader, Tommy Chong, Cheech Marin, Eric Stough, Robert Smith, Henry Winkler, Richard Belzer, Patrick Stewart, Kief Davidson, Eric Bauza, Elon Musk, Alex Veadov, Eliza Schneider, John Hansen, Jennifer Howell, Adrien Beard
Bak kamera
Skaper(e)Trey Parker, Matt Stone
ManusTrey Parker
RegiTrey Parker
TittelmusikkDVDA
MusikkDVDA
Sending
Periode13. august 1997
TV-kanalComedy Central
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (4:3 SDTV) (1997–2008), (1997-2008 sesong finnes tilgjengelig i oppskalert 16:9 1080i HDTV format)
1080i (16:9 HDTV) (2009-)
LydformatSurroundlyd
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

South Park er en amerikansk animert komiserie for voksne som har gått på Comedy Central siden 1997. Serien følger de fire niåringene Eric Cartman, Kyle Broflovski, Stan Marsh og Kenny McCormick som bor i den lille fjellbyen South Park i Colorado. Serien gjør ofte narr av det amerikanske samfunnet og av aktuelle hendelser. Den har vakt oppsikt for sin svarte humor, surrealistiske skildringer og for spøking med tabubelagte og aktuelle emner. Serien er laget av Matt Stone og Trey Parker.

Den har vunnet tre Emmy-priser.

South Park har i Norge gått på kanaler som NRK1, Canal+, TV 2 Zebra, TV 2 Humor.

I 1999 ble det lansert en filmversjon kalt South Park, større, lengre og usensurert.

Tiden før South Park[rediger | rediger kilde]

Trey Parker og Matt Stone møttes i 1992 under en forelesning ved University of Colorado. Sammen laget de en kort animasjonsfilm om en kamp mellom en morderisk snømann, på norsk kalt Kalle, og Jesus, med tittelen «Jesus vs. Frosty». Filmen inneholdt prototyper på alle de fire hovedpersonene i South Park, men uten navn, bortsett fra den som ligner Cartman, i denne kortfilmen kalt Kenny.

I 1995 fikk FOX-produsent Brian Graden se filmen. Han kontaktet Parker og Stone og ba dem om å lage en ny kortfilm som han kunne sende til sine venner og familie i forbindelse med julen. Gutta tok utfordringen og lagde filmen «Jesus vs. Santa». Filmen ble meget populær og delt stort over det da unge internett. Filmen førte til samtaler om å lage en serie, først med FOX, deretter med Comedy Central som ble enig med Stone og Parker.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien handler om de fire 9-åringene Stan, Kyle, Cartman, og Kenny og alt det bisarre som skjer rundt dem i den lille hjembyen South Park. Vanlige faste nøkkelplasser er bussholdeplassen, klasserommet, skolegården, hjemme hos guttene og diverse steder i byen. Det er også veldig mange nøkkelpersoner som binder serien sammen som f.eks Mr/Mrs. Garrison, Chef (t.o.m sesong 10), foreldrene, Mr. Mackey, Mr. Hankey, Jesus, djevelen og mange flere. Hver episode er vanligvis basert på at noe veldig ekstraordinært skjer i South Park. Mange av de voksne i serien oppfører seg stort sett veldig dumt, og lar seg ironisk lett påvirke av omstendighetene rundt seg. Kjendiser portretteres ofte på et satirisk vis. Til tross for at guttene bare er barn, er det ofte de som rydder opp og redder dagen. Ofte avsluttes serien med at guttene trekker en moralsk beslutning.

Personer som har blitt parodiert[rediger | rediger kilde]

  • Steve Irwin ble tegnet med i episoden Hell on Earth 2006 bare en måned etter sin død. Irwin ble tegnet med et antrekk bestående av en piggrokke som sitter fast til det bloddekte brystet hans. Episoden vekte stort oppsikt, særlig i engelsk media. En nær venn av Irwin gikk ut å sa «dette er smakløst, familien sørger fortsatt».
  • Tom Cruise ble fremstilt som homo i en episode. I episoden kom han «ut av skapet», og han skal i ettertid ha blitt rasende og truet med å saksøke om episoden noen gang ble vist på TV igjen, noe som førte til at TV-sjefene i England har droppet å sende episoden om igjen.[trenger referanse]
  • Bono ble i episoden More Crap bokstavelig talt beskrevet som avføring. I episoden ble det vist at Bono var født som en bæsj, av en eldre mann som jobber i Sveits som holdt rekorder på verdens største bæsj. Stan beskriver at Bono er en dritt, som må vinne og være best i alt, og at derfor gjør så mye gode saker for å vinne priser, men oppfører seg som en drittsekk.
  • Kanye West ble i episode 1306 Fishsticks gjort narr av ved å bli kalt «Gay Fish» (Homoseksuell fisk) da han ikke skjønte en vits. West blir fremstilt som et stort ego i denne episoden, og blir til slutt overtalt av Eric Cartman til å tro på at han virkelig var en «gay fish». Dette resulterte med at Kanye West dro til havet for å leve med andre homoseksuelle fisker.
  • Michael Jackson ble med i 2 episoder (Sesong 8 og sesong 13). Den ene før han døde, og den andre like etter hans død.
  • Britney Spears var med i episode 2, sesong 12, kalt «Britney's New Look» der hun skyter av seg den øverste delen av hodet grunnet forfølgelse av media/paparazzi. Som et resultat av at hun mangler alt over kjeven, gjenvinner hun sin popularitet gjennom sitt nye utseende.
  • Paris Hilton var midtpunktet i episode 12 av sesong 8, ved navn «Stupid Spoiled Whore Playset». Paris har gitt ut en rekke klær, leker og andre festligheter under navnet «Stupid Spoiled Whore». Jentene i South Park ser opp til henne, og begynner å oppføre seg som dumme, bortskjemte horer.
  • Jared Fogle, mannen som gikk ned i vekt kun ved å spise Sub-Way sandwiches, var med i episode 2 av sesong 6. Der innrømte han at han ikke ville ha klart å gå ned så mye, hadde det ikke vært for at han hadde «aides», som betyr hjelpere. Alle i South Park tror han mener at han har aids, en dødelig sykdom, så når han tilbyr seg å gi aids (aides) til alle, blir folket rasende. Etter mye om og men får han forklart at han har hjelpere, og ikke en dødelig sykdom.
  • Profeten Muhammed har vært delaktig i flere episoder, noe som har vakt oppsikt verden over. Han ble for første gang introdusert i episode 4, sesong 5 Super Best Friends hvor det kommer fram at Muhammed er med i gruppe sammen med Buddha, Moses, Joseph Smith, Krishna, Lao Tzu, og Sea Man som sammen kjemper mot ondskap. Han ble i denne episoden vist uten sensur, og til tross for alle opptøyene etter karikatur tegningene i Danmark av Muhammed noen år senere var det ingen reaksjoner i den østlige verden for denne episoden. Skaperne Tray Parker og Matt Stone så humoristisk på dette og har valgt å vise Muhammed i flere episoder for å se hvor langt de kan gå for å få reaksjoner. Den neste episoden Muhammed var i en tredelt episode som nettopp handler om tegningene i Danmark. Han ble i denne episoden bare vist i noen sekunder totalt sensurert. i den 200. og 201. episoden som var todelt var Muhammed tilbake i serien og vakte oppsikt verden over, også i Norge. I episoden som for det meste handler om hvor mye man faktisk kan vise Muhammed uten å bryte noen regler, blir Muhammed vist i et bjørnekostyme og fullt sensurert. Episoden vil ikke bli vist i Norge etter at MTV, som Tv2 Zebra kjøper episoder fra ikke vil selge episodene videre. Tray Parker og Matt Stone har fått advarsler fra islamistgrupper for episodene og sagt de kan ende opp som Theo van Gogh som ble drept av en islamistgruppe for en av sine filmer. Gutta har fått støtte fra «rivalene» The Simpsons hvor Bart Simpson skriver på en tavle «South Park – We'd stand beside you if we weren't so scared.»
  • Justin Bieber var med i episoden «The Coon». Cartman blir venn med et monster. Mens Justin Bieber spiller på en konsert kommer monsteret, knuser taket på bygningen, plukker opp Justin Bieber og knuser hodet hans.
  • Peter Griffin med i episoden hvor de skal vise Muhammed på TV.
  • Lorde i diverse i episoder i sesong 18. Stans far, Randy Marsh, er artisten Lordes virkelige identitet. Lorde har selv uttrykt at hun syntes det var morsomt, og oppfattet det ikke som støtende.

Animasjon[rediger | rediger kilde]

Den første South Park-episoden ble laget for hånd ved hjelp av utklipte figurer og cut-out-animasjon og tok hele 3 måneder å lage. Alle senere episoder er laget på datamaskin, men serien har likevel beholdt sin særegne cut-out stil, selv om det fra tid til annen benyttes perspektiv i tegningene (først forsiktig prøvd ut i fjerdesesongs-episoden Hellen Keller! The Musical). På grunn av de enkle effektene kan selve animasjonen utføres på svært kort tid, og de fleste episoder blir laget på 4-5 dager eller i visse tilfeller på enda kortere tid, noe som fører til at serien er i stand til å ta opp til tider svært dagsaktuelle spørsmål idet de oppstår. En episode som imponerte de fleste seere verden over var «About Last Night...», som handler om valgkampen i USA og inneholder Obamas seier samt hans seierstale. Episoden ble sendt kun 23 timer etter at han var erklært vinner (men Parker og Stone har i senere intervjuer avslørt at de hadde forutsatt at det var Obama som ville vinne – «Noe annet var ikke mulig å forestille seg» – og at sekvensene der Obama holdt seierstalen ble animert med generiske leppebevegelser, hvor det bare var å fylle inn talen idet den forelå).

Stemmer[rediger | rediger kilde]

Matt Stone og Trey Parker har nesten alle stemmene til de mannlige karakterene i serien, mens April Steward og Mone Marshall har stemmene til de fleste kvinnelige karakterene, blant annet Wendy Testaburger og Sheila Broflovski. Andre personer som stemmer karakterene er Adrien Beard (Token Black), Vernon Chatman (Towelie) og Howell (Bebe Stevens). Andre personer bak stemmene var Isaac Hayes (Chef) og John Hansen (Mr. Slave) men har ikke lenger en rolle i South Park ettersom karakterene deres ikke lenger er med.

Stemmene til kjendiser i South Park er det ofte ukjent hvem som er, men noen kjendiser har valgt å gi stemmer til sine karakterer. Dette inkluderer Jay Leno og musikk gruppene Radiohead og Korn. Noen kjendiser har også valgt å gi stemmer til andre karakterer, blant annet Jennifer Aniston, George Clooney, Cheech & Chong, Henry Winkler, Natasha Henstridge og Peter Serafinowicz.

Kennys død[rediger | rediger kilde]

I de første 5 sesongene døde Kenny i nesten alle episodene men kom tilbake i neste som om ingen ting hadde skjedd. Hver gang Kenny døde, ropte Stan ut «Oh my God, they/you/I killed Kenny!», og Kyle svarte alltid «You bastards!» Etter en del episoder med dette ble det til tider parodiert og gjort moro med; f.eks. da Kenny dør og Kyle og Stan bryr seg ikke og sier replikkene svært fort uten innlevelse, eller i episoden «Prehistoric Ice Man», der Kenny dør og Stan sier som vanlig «Oh my God, they killed Kenny!», men Kyle nekter å svare fordi han er sur på Stan og vil ikke snakke med ham. I nest siste episode av sesong 5, Kenny Dies, ble det laget en hel episode der Kenny skulle dø for godt. Dette var første gang døden til Kenny ble tatt seriøst, og skaperne sa etter episoden ble vist at han var tatt av showet for godt. Kenny kom tilbake et år senere, i siste episode av sesong 6, og ble spurt av Stan «Where the hell have you been?» Etter dette har Kenny sluttet å dø i hver episode, og har bare dødd fem ganger i løpet av de siste seks sesongene. Hans siste død til nå var i sesong trettens første episode, «The Ring», hvor han døde av kjønnssykdommer etter å ha mottatt oralsex.

I episodene «Coon 2: Headsight» (del 1), «Mysterion Rises» (del 2) og «Coon vs. Coon and Friends» i sesong 14 danner Cartman, Kenny, Stan, Kyle, Timmy, Token, Clyde og Bradley et superhelt-lag for å bekjempe ondskap og kriminalitet. Ingen av dem har ordentlige superkrefter, utenom Bradley som har «Mintberry Crunch»-superkrefter, og Kenny, som faktisk ikke kan dø. Hver gang han dør, våkner han opp neste morgen i sengen sin som om ingenting har skjedd. Den eneste som vet dette er Kenny selv, da de andre ikke husker at han døde, uansett hvor mye han prøver å fortelle det. Det viser seg til slutt at Kennys superkrefter kommer av at moren og faren hans gikk på kult-øvelser, og blir gjenfødt, bokstavelig talt, hver natt.

Kenny har også vært med i Tonys, en serie av Tony Lopes hvor han blir sendt til himmelen og Gud sier: «Å nei! Ikke du igjen.»

Figurer og geografi[rediger | rediger kilde]

Historien tar plass i South Park, Colorado, som ligger ca. midt i USA. Noe rart er at det i serien alltid er snø i bakgrunnen, bortsett fra en uke om sommeren, som vist i episoden Summer Sucks. Det sies at dette underlige værfenomenet kan skyldes at figurene for første gang ble introdusert ved juletider, og gikk da med vinterklær. Trey Parker og Matt Stone har sagt at noen av figurene i South Park er inspirert av personer fra virkeligheten. Stan Marsh skal være inspirert av Trey Parker, og Kyle Broflovski av Matt Stone. Etternavnet til Kyle, Broflovski, skal være hentet fra Brosloski, opprinnelig etternavnet til moren til Stone.

Figurene[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Figurene i South Park

Film[rediger | rediger kilde]

I 1999 premierte filmen South Park, større, lengre og usensurert, trykk her for mer info.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Roller[rediger | rediger kilde]

Sesongoversikter[rediger | rediger kilde]

Videospill[rediger | rediger kilde]

Siden seriens premiere i 1997 har det kommet mange spill basert på serien, av varierende kvalitet.

South Park[rediger | rediger kilde]

Det første South Park spillet kom til Nintendo 64, Playstation 1 og PC i 1998.

South Park: Chef's Luv Shack[rediger | rediger kilde]

Kom ut til Nintendo 64, Dreamcast, PlayStation og PC

South Park Rally[rediger | rediger kilde]

Kom ut til Nintendo 64, Dreamcast, PlayStation og PC

South Park Let's Go Tower Defense Play![rediger | rediger kilde]

Eksklusivt til Xbox 360.

South Park: Tenorman's Revenge[rediger | rediger kilde]

Eksklusivt til Xbox 360.

South Park: The Stick of Truth[rediger | rediger kilde]

South Park Pinball[rediger | rediger kilde]

South Park: The Fractured but Whole[rediger | rediger kilde]

South Park: Phone Destroyer[rediger | rediger kilde]

Eksklusivt til IOS og Android.

Kansellerte spill[rediger | rediger kilde]

South Park på Gameboy og Gameboy Color[rediger | rediger kilde]

Det var planlagt å komme ut til Gameboy Color, samtidig som det første South Park spillet, men var kansellert på forespørsel av Trey Parker og Matt Stone. Hele spillet ble fullført, og kanselleringen skjedde kun noen få dager før det opprinnelig skulle ble sendt ut til butikkene.

Open verden South Park spill[rediger | rediger kilde]

Var planlagt å komme ut til PS2, Gamecube og Xbox, sannsynligvis en gang i løpet av første halvdel av 2000 tallet.

A Week In South Park[rediger | rediger kilde]

Kansellert South Park spill som var planlagt å lansere på Playstation 1 og PC rundt slutten av 90 tallet. Omtrent 15 % av spillet skal ha vært fullført før det ble kansellert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. juli 2008. Besøkt 3. oktober 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]