Soufrière Hills

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Soufrière Hills
Montserrat med Soufrière Hills i utbrudd i 2009
Høyde 915 moh.
Primærfaktor 1 050 meter
LandMontserrat
RegionKaribien
VulkantypeStratovulkan
Siste utbrudd2007
Kart
Soufrière Hills
16°43′00″N 62°11′00″V

Vulkanen Soufrière Hills (fransk/engelsk: Svovelåsene) er en aktiv stratovulkan som med sine mange lavadomer danner en fjelltopp på den karibiske øya Montserrat. Etter en lang uvirksom periode ble den i 1995 aktiv igjen, og har fortsatt å være i utbrudd siden den gang. Utbruddene har gjort mer en halvparten av Montserrat ubeboelig, ødelagt hovedstaden Plymouth, og forårsaket omfattende evakueringer: Cirka to tredjedeler av befolkningen har forlatt øya. Seismisk aktivitet har skjedd i 189798, 19331937, og igjen i 19661967, men utbruddet som begynte den 18. juli 1995 ble det første siden 1700-tallet. Da pyroklastiske strømmer og gjørmestrømmer begynte å forekomme jevnlig ble hovedstaden Plymouth evakuert. Noen få uker etter evakueringen ødela en pyroklastisk strøm byen. Et stort utbrudd den 25. juni 1995 resulterte i at 19 personer omkom. Øyas flyplass havnet direkte i banen til en av de største pyroklastiske strømmene og ble ødelagt. Montserrats turist-industri ble også ødelagt. Regjeringene i Storbritannia og Montserrat ledet hjelpearbeidet, inkludert en pakke på £ 41 millioner til befolkningen i Montserrat.

Vulkanen er andesitisk i natur og det nåværende mønsteret av aktivitet omfatter perioder med kuppel vekst, avbrutt med korte perioder med sammenbrudd av lavadomen som resulterer i pyroklastiske strømmer og eksplosive utbrudd. Den 24. desember 2006, var striper i rødt fra pyroklastiske strømmer synlig. Den 8. januar 2007, ble en evakueringsordre gitt til områder i Lower Belham Valley som påvirket ytterligere 100 personer.

Vulkanen har blitt en av de mest nøye overvåkende vulkaner i verden siden utbruddet begynte, med Montserrat Volcano Observatory som tar detaljerte målinger og rapporterer sin aktivitet til regjeringen og befolkningen på Montserrat. Observatoriet drives av British Geological Survey under kontrakt til regjeringen i Montserrat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Når katastrofen inntreffer