Soongsøstrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De tre Soongsøstrene sammen.

Soongsøstrene (tradisjonell kinesisk: 宋家姐妹, pinyin: Sòngjiā Jiěmèi, eller 宋氏三姐妹) var tre hakkakvinner som, sammen med sine ektemenn, var blant Kinas mest fremstående politiske skikkelser i første del av 1900-tallet. De spilte hver for seg viktige roller ved den innflytelse de hadde over sine ektemenn, og dette og deres egne handlinger var med på å endre den kinesiske histories kurs.

Faren var metodistforstanderen Charlie Soong, som ble en fremgangsrik bankmann og publisist. Moren var Ni Kwei-tseng. De hadde tre brødre som alle ble høye embedsmenn i Republikken Kina. En av dem var T. V. Soong.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det som skilte dem, var den holdning de inntok til de to rivaliserende partier Kuomintang (KMT) og det kinesiske kommunistparti (KKP). I 1930-årene var Soong Ai-ling og hennes søster Mei-ling Kinas to rikeste kvinner.[1] Begge støttet Kuomintang, mens Soong Ching-ling senere støttet kommunistene.

I 1937, da den annen sino-japanske krig brøt ut, kom de alle tre sammen etter ti års adskillelse og samarbeidet om å forene KMT og KKP mot den keiserlige japanske hær. Soong Ai-ling konsentrerte seg om sosialt arbeid som det å hjelpe sårede soldater, flyktninger og foreldreløse barn. Hun donerte ambulanser og lastebiler til hæren i Shanghai og til flyvåpenet, samt mange læruniformer[1].

Da japanerne okkuperte Nanjing og Wuhan flyttet de tre søstrene til Hongkong. I 1940 dro de inn til Chongqing og grunnla The Chinese Industrial Association, som hjalp folk til arbeid. Søstrene besøkte stadig skoler, hospitaler, barnehjem og bomberom, og hjalp krigsrammede overalt på deres vei[1]. Selv om de to partiene ikke forente sine krefter i de kritiske 1940-årene, gikk søstrene i bresjen for å finansiere og hjelpe fedrelandet.

De tre søstrene[rediger | rediger kilde]

Wade-Giles Kinesisk Beskrivelse
Soong Ai-ling forenklede tegn: 宋蔼龄
tradisjonelle tegn: 宋藹齡
pinyin: Sòng Àilíng
Den eldste; hun var gift med Kinas rikeste mann, forretningsmannen og politikeren H.H. Kung.
Soong Ching-ling 宋庆龄
宋慶齡
Sòng Qìnglíng
Den nest eldste. Hun giftet seg med landsfader og Kinas første president, Sun Yat-sen. Hun ble sammen med Dong Biwu visepresident for Folkerepublikken Kina fra 1968 til 1972 og ærespresident for landet i 1981.
Soong May-ling 宋美龄
宋美齡
Sòng Méilíng
Den yngste - hun var selv en ledende politisk skikkelse, og var gift med lederen for Kuomintang (KMT) , generalissimo for de kinesiske militære styrker og senere president for Republikken Kina, Chiang Kai-shek.

Film[rediger | rediger kilde]

Soongsøstrenes historie er gjengitt i Mabel Cheungs prisbelønnede film fra 1997: 宋家皇朝, Sòngjiā Huángcháo, – The Soong Sisters).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Peterson, Barbara Bennett (ed.). (2000). Notable Women of China: Shang Dynasty to the Early 20th Century. M.E. Sharp publishing. ISBN 076560504X.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]