Sommerøya (festival)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sommerøya Elektronika Festival»)

Sommerøya er en årlig utendørsfestival for elektronisk klubbmusikk.

Den første gjennomføringen fant sted helgen 9.–11. juli 2010Langøyene i Oslofjorden. Arrangementet var en klassisk festival med campingområde med åpningstid mellom 23-01 hver dag. Gjennom et samarbeid med Ruter gikk det nesten hele døgnet kontinuerlig ferge til og fra Oslo sentrum. Festivalen hadde rundt 50 artister i løpet av de 3 dagene varte. Det var rundt 300 betalende gjester, 100 funksjonærer, 200 på gjesteliste og en god andel publikumere som snek seg inn på arrangementet. Festivalen gikk med et betydelig underskudd.

I 2011 inkluderte man mer kunst, blant annet ble det satt opp en 60 kvm stor graffitivegg på øya i samarbeid med Your Mamas Favourite Productions.

I 2012 valgte festivalen å avlyse arrangementet på øya på grunn av dårlig billettsalg og sannsynligheten for store tap hos leverandører. Artistene ble flyttet til Vulkan Arena og Hausmania Kulturhus. Det ble ikke innvilget skjenkebevilgning på Vulkan Arena av Oslo kommune og arrangementet ble stort sett avlyst foruten noen konsertavviklinger på Hausmania.

I 2013 flyttet festivalen til Sukkerbiten foran Den Norske Opera for å gjøre arrangementet mer tilgjengelig. Arrangementet var gratis for gjestene og alle artister og samarbeidspartnere bidro vederlagsfritt. Camping for gjestene var ikke lenger mulig i byen og festivalen dreide mer i retning av en byfestival.

Festivalen inførte et fagprogram med workshops, paneldebatter og lignende tidlig på dagen. Sommerøya ble værende på Sukkerbiten i 3 år. IDette året ble det også startet et eget kunstprogram med dedikert kurrator. Hovedtyngnden i kunstprogrammet lå på samtidskunst. Dette inkluderer utstillinger, installasjoner, filmvisninger (i samarbeid med Norsk filminstitutt) ulike performance-artister samt digital kunst.

I 2016 flyttet festivalen fra Sukkerbiten til Kontraskjæret. Dette var også året festivalen innførte det årlige konseptet Hardware Mega Jam, som er verdens største jam med elektronika musikere og deres utstyr (synth, trommemaskiner m.m.). Dette året startet man også en årlig nasjonal DJ-konkurranse for nybegynnere hvor vinneren vant en spillejobb på hovedscenen. Videre ble det etablert et konsept dette året som het B2B DJ-Marathon hvor om lag 8 lokale klubber i Oslo bidro med sine DJs på et eget 3 timers åpningarrangement på festivalen. Av klubber som stilte var blant annet; Blå, Dattera til Hagen, Jæger og The Villa.

I 2017 ble Kontraskjæret stengt på grunn av ødleggelser på gresset fra et større forball arrangement og festivalen flyttet til Langkaia i Oslo. Arrengementet anvende det kontemporære kunstarenaen SALT som sin arena og festivalens omfattende musikk, kunst og fagprogram ble avhold i og mellom store fiskehjeller.

I 2018 ønsket festivalen å anvende Hundesletta i Ekeberg kulturpark som arena og fikk lov av kommunen. Dette som et prøveprosjekt da området ikke var blitt brukt til større arrangementer tidligere. Avviklingen ble en stor suksess. Dette året ble Sommerøya Records etablert. Plateselskapet fokuserte på skandinaviske artister og gav låtene kun ut på vinyl. Streaming fra begge scener ble også innført dette året.

I 2019 gjennomførte man igjen i Ekebergparken og festivalen feiret sin 10-årsdag.

I 2020 ble festivalen avlyst på grunn av den pågående koronaviruspandemien og skulle vært arrangert fra den 7. - 8. august i Ekebergparken.

Sommerøya presenterer norsk aktuell electronica og har tidligere hatt navn som Thomas Urv, Bjørn Torske, Charlotte Bendics, Karima, Finnebassen, Mental Overdrive, Trulz & Robin, Ugress, Dj Friendly, G-ha, Side Brok, Bugge Wesseltoft, Skatebård, Kohib, Djuma Soundsystem, Charlotte Thorstvedt, Nils Noa, Mungolian Jet Set, Ralph Myerz og Sandra Kolstad på plakaten. I tillegg til de norske artistene bookes det internasjonale artister. Navn som Fritz Kalkbrenner, Todd Terry, Catz `N Dogz, Mind Against, Guy J, Surgeon, Jeff Mills, Hot Since 82, Dusky og Michael Mayer har spilt på festivalen.

Kulturetaten har gitt offentlig støtte hvert år siden oppstarten i 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]