Solar Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Solar Norge AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer980672891
Etablert2000
HovedkontorNorges flagg Oslo / Gardermoen
LandNorge
Adm.dir.Jan Willy Fjellvær
Antall ansatte400
Omsetning2,5 mrd (2019)
Nettstedwww.solarnorge.no

Solar Norge er et av Norges ledende sourcing- og serviceselskap. Selskapet er en del av det danskeide selskapet Solar Group.

I Norge startet Solar opp som elektrogrossist i 2000, ved å kjøpe bedriften Siemens Elektroengros AS. Solar Norge har i dag ca. 370 ansatte og har hovedkontor og sentrallager på Gardermoen utenfor Oslo. I tillegg har Solar 14 Drive-In senter rundt om i landet der kunder kan hente varer direkte. Sentrallageret er på 21 500 m², med ca. 20 000 lagerførte artikler, kundene har totalt sett tilgang til nærmere 120 000 produkter som tilbys direkte fra ulike samarbeidspartnere.

I dag omfatter Solar Norge AS sitt produktsortiment materiell og utstyr innenfor belysning, offshore og marine, kommunikasjon, industri, kabel, installasjon, samt e-verk og infrastruktur.[1] Ved siden av materiell og utstyr leverer selskapet totalløsninger innenfor alle kundesegmenter, samt muligheten til kompetanseheving for sine kunder gjennom egen kursleverandør Solarskolen.[1]

Selskapet har sterkt fokus på det grønne skiftet og satser stort på flere fronter for å bidra til at utslippene i Norge skal reduseres. Det jobbes blant annet kontinuerlig med å utvikle tjenester for grønnere byggeplasser, utbredt satsing på fornybar energi innen materiell og kontinuerlig optimalisering av egen logistikk- og transportvirksomhet.

Årsomsetning for Solar Norge AS i 2019 var på ca. 2,5 mrd norske kroner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Solar ble grunnlagt i 1919 av Jacob Jørgensen i Danmark. Han etablerte handels-, import og grossistvirksomheten Nordisk Solar Compagni med salg av elektriske målere og andre elektriske komponenter i Kolding. De første par årene hadde han virksomheten hjemme. Grunnleggeren la helt fra starten av vekt på prinsippet om å «leve etter evne». Allerede i 1923 hadde Nordisk Solar Compagni så stor suksess at virksomheten kunne etablere seg i bygningen «Borgen» midt i Kolding. Selskapet ble børsnotert i 1953. Fondet av 20. desember som kontrolleres av etterkommerne av grunnleggeren Jacob L. Jørgensens familie og besitter i dag aksjemajoriteten i Solar.

Levering av produkter, kompetanse og løsninger innen el, ventilasjon og vvs er hoveddelen av Solars virksomhet. Og konsernet har datterselskaper i flere europeiske land og en omsetning oppgjort i euro og telt i milliarder. Men ellers har forretningsområdet til Solar utviklet seg en del, for eksempel produserte Solar radioer i nesten 40 år, og denne produksjonen ble ikke avsluttet før i 1958.

I 1980-årene gikk Solar inn på tre nye områder. For det første offshore-markedet, som utviklet seg da utvinningen av olje og naturgass i Nordsjøen skjøt fart. For det andre ble produktsortimentet utvidet til også å inneholde tekniske produkter til industrien. Og kort tid etter ble Solar også distributør av tilbehør til forbrukerelektronikk gjennom oppkjøpet av bedriften Rudolph Schmidt A/S, som i dag under navnet Aurora er en av Skandinavias ledende innenfor området. Aurora har siden da blitt solgt. Solars produktsortiment vokste, og omsetningen deres var i 1984 over en milliard danske kroner.

I 1985 etablerte Solar således sitt første utenlandske datterselskap – på Færøyene – og siden er det etablert virksomheter i bl.a. Sverige, Nederland, Polen og Norge.

I 2005 introduserte Solar vvs-komponenter i produktsortimentet, og siden sikkerhetssystemer, nettverksforbindelser og telekommunikasjonsutstyr ble lagt til i løpet av 1980- og 1990-årene har Solar kunne kalle seg teknisk leverandør av installasjonskomponenter.

Ansettelsen av ny CEO i 2014 starter et markant strategiskifte og endring av identitet for Solar. Selskapet går fra å være en teknisk grossist til å bli et sourcing og serviceselskap med fokus på verdiskapende tjenester.

I 2017 ansettes nåværende konsernsjef Jens Andersen og selskapet øker fokus på kjernevirksomheten. Det utpekes tre strategiske fokusområder som skal understøtte de finansielle målene frem mot 2020. Fokusområdene er: Strategiske leverandører, industrifokus og operational excellence. I 2019 startet et omfattende arbeid med å tilføye nye produktkategorier. Dette er en fortsettelse av strategien om å endre Solar fra å være en klassisk grossist til å bli en digital sourcing- og servicepartner. Disse tilføyelsene gjør det mulig for kundene å bestille mer fra samme leverandør og derfor få en mer effektiv hverdag. Flere store utvidelser av sortimentet er planlagt i tiden fremvoer.

Solar Group er i dag en av Nord-Europas ledende sourcing og service selskap innen elektriske komponenter, VVS komponenter, ventilasjonskomponenter og integrerte løsninger. Konsernet har ca. 3 000 ansatte fordelt på flere europeiske land.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Om Solar». Arkivert fra originalen 24. september 2015. Besøkt 11. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]