Soknasundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Soknasundet skiller øyene Bru og Sokn i Rennesøy kommune i Rogaland. Sundet går nordvest – sørøst, og er ganske trangt i sørenden. Her er det nå bygd veiforbindelse mellom øyene. I nordenden vider sundet seg ut.[1]

På østsiden, på nordspissen av Sokn, sto en gang et av de store steinkorsene som finnes langs skipsleia på Vestlandet. På hver side av sundet ligger store gravrøyser fra bronsealderen.

I 1033 sto slaget i Soknasund mellom tronkreveren Trygve Olavsson, som påsto han var sønn av Olav Trygvason, og Svein Knutsson, sønn av Knut den mektige. Svein vant slaget, og Trygve Olavsson ble drept. Sveins seier i dette slaget påstås ifølge Heimskringla å være årsaken til at Kalv Arneson og Einar Tambarskjelve reiste til Gardarike for å hente hjem Olav den helliges sønn Magnus. Dette igjen førte til at Knut den mektige måtte oppgi kravet på Norge en gang for alle, og det skulle gå flere hundre år før danskene igjen kunne gjøre seg gjeldende i Norge. Slik sett kan slaget i Soknasundet gjerne sies å være et av vendepunktene i norgeshistorien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Soknasundet på Norgeskart.no fra Statens kartverk