Snowdonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Snowdon sett fra Llyn Llydaw.

Snowdonia (walisisk Eryri) er et fjellområde og en nasjonalpark i Conwy og Gwynedd i det nordlige Wales. Området fikk nasjonalparkstatus i 1951, som den første av de tre walisiske parkene.

Det engelske navnet kommer fra Snowdon, som med en topp på 1 085 moh. er det høyeste fjellet i Wales. Mange tror at det walsisiske navnet, Eryri, kommer fra eryr, som betyr «ørn», men språkforskeren Ifor Williams har vist at det rett og slett betyr «høyland».[1]

Navnet Snowdonia brukes nå først og fremst om nasjonalparken, mens det tidligere refererte til et mindre område rundt selve Snowdon. Dette ser man tydelig i guidebøker utgitt før 1951, som George Borrows Wild Wales (London 1862) og H. Carr og G. Listers The Mountains of Snowdonia (London 1925. I F.J. Norths Snowdonia (London 1949), som ble skrevet etter at det var bestemt å opprette en nasjonalpark i området, sier forfatteren at «da komiteen satte provisoriske grenser inkluderte de områder et stykke utenfor selve Snowdonia».

Nasjonalparken[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken ble opprettet i 1951 som den første i Wales og den tredje i England og Wales. Den dekker 2 142 km², og har 60 km kystlinje.

Parken forvaltes av Snowdonia National Park Authority, som er sammensatt av lokale og nasjonale myndigheter. Hovedkvarteret ligger i Penrhyndeudraeth. Av de atten medlemmene utnevnes ni av Gwynedds regionsmyndigheter, tre av Conwys myndigheter og de resterende seks av Nasjonalforsamlingen for Wales.

Som i andre britiske nasjonalparker er det både offentlig og privat eiendom i parken. Sammensetningen er:

eierforhold andel (%)
Privat 69,9
Forestry Commission 15,8
National Trust 8,9
CCW 1,7
National Park Authority 1,2
Vannselskaper 0,9
Andre 1,6

Mer enn 26 000 mennesker bor i nasjonalparken, og av disse er omkring 62% walisisktalende.[2] Det er mer enn seks millioner besøkende årlig, omtrent jevnt fordelt mellom dagsbesøkende og overnattingsgjester[2]. Det er betydelige områder som er oppdyrket i parken.

Et område midt i nasjonalparken, ved byen Blaenau Ffestiniog, ble unntatt da parkens grenser ble definert. Det var tidligere et stort skifertak der, og stedet ble holdt utenfor verneområdet fordi man ønsket å tillate utvikling av lett industri for å erstatte den utdøende skiferindustrien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ifor Williams, Enwau Lleoedd, Liverpool 1945), s.18.
  2. ^ a b Park Profile 2004. Snowdonia National Park Authority.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Snowdonia – bilder, video eller lyd