Snostrup kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snostrup kirke
Snostrup kirke med kirkegård sett fra sydvest. Tårn og våpenhus med karakteristisk kamtakkede gavler, er oppført i munkesten, mens den eldste del av kirken er bygget i marksten.
OmrådeFrederikssund kommune
PlasseringSnostrup
BispedømmeHelsingør stift
Beliggenhet
Kart
Snostrup kirke
55°48′18″N 12°07′39″Ø
Fra koret i Snostrup kirke. Til høyre Eckersbergs altermaleri som viser Kristus og Maria Magdalena foran åpningen til klippegraven. I midten epitafium fra 1670 for sogneprest og provst Peter Johansen Howi (– 1679) og hustruen Margrete Simonsdatter Hof. Til venstre granittdøpefonten fra romansk tid

Snostrup kirke (tidligere også Snodstrup) ligger i den nordøstlige utkant av landsbyen Snostrup ca. 5 km sydøst for Frederikssund, i det tidligere Ølstykke herred på Sjælland.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Kirken er oppført på 1100-tallet av marksten og munkesten med vinduer av kritt- og frådsten. Bygningen består av kor og skip fra romansk tid, med tre tilbygninger fra senmiddelalderen: Våpenhus i syd, en forlengelse i vest samt tårn.[1] Kirkens nåværende, ytre fremtoning er preget av restaureringsarbeider fra omkring 1870.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Krysshvelv i kor og skip er tilkommet senere i middelalderen. På de hvitkalkede overvegger i blant annet skipet, er bevart rester av kalkmalerier fra forskjellige tidsepoker. Enkelte ornamentale detaljer, som sikksakklinjer og granlignende plantestengler, er elementer som er karakteristiske for Isefjordsverkstedet.[1]

Døpefontens kum er fra romansk tid, og en trefigur av Kristus som smertensmann er fra senere i middelalderen. Forsiden på alterbordet er fra slutten av 1500-tallet, mens den utskårne prekestolen er fra omkring 1630. Altertavlen fra 1594 ble i 1842 avløst av et maleri av C. W. Eckersberg i samtidig, nygotisk ramme. I 1875 ble det installert et brukt orgel med nygotisk fasade.

Kirken har 120 sitteplasser.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Snostrup Kirke, Danmarks Kirker, II, bind 4, 1975
  2. ^ Snostrup Kirke, kirkehistorie.dk. Besøkt 20. august 2014