Snart 17

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snart 17
orig. Snart 17
Generell informasjon
Sjangerdrama
Utgivelsesår1984
Prod.landNorges flagg Norge
Lengde74 min.
Språknorsk
Bak kamera
RegiLaila Mikkelsen
ProdusentHans Otto Nicolaissen
ManusforfatterKarin Sveen
MusikkAnne Grete Preus
SjeffotografRolf Håan
Prod.selskapFilmgruppe 1
Norsk Film AS
Eksterne lenker

Snart 17 er en norsk dramafilm fra 1984 med Gerd Brotnow i hovedrollen som den overvektige tenåringsjenta Marianne. Regien er ved Laila Mikkelsen, og det var siste del i en trilogi som startet med hennes Liten Ida i 1981 og Søsken på Guds jord i 1983.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den snart 17-årige Marianne er for tykk, og sliter for å oppnå idealene for hva som gjør kvinner interessante for gutter og menn. I møte med brevvennen Svein oppdager hun andre verdifulle egenskaper ved seg selv.

Nye problemer venter imidlertid når hun blir gravid med Svein, et faktum hun hverken tør betro ham eller foreldrene. Hennes isolasjon og manglende evne til å få oppmerksomhet fra de selvopptatte omgivelsene hindrer henne i å få støtte i en vanskelig situasjon. Etterhvert kretser spørsmålet om hun i denne situasjonen skal makte å ta avgjørelsen om en eventuell abort

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk dårlig mottakelse av norske filmanmeldere. Arbeiderbladets Bjørn Granum skrev blant annet «Sjelden har vi sett en film til de grader ribbet til beinet – psykologisk, sosialt episk. Hadde regissøren hatt en aldri så liten meddiktende evne, kunne det kanskje ordne seg noenlunde». Dagbladets Thor Ellingsen skrev «Filmen bærer preg av lavbudsjett og enkle løsninger» og «Vi kommer ikke personen, det unge mennesket Marianne nærmere i løpet av filmen».

Litterære referanser[rediger | rediger kilde]

Karin Sveen brukte først og fremst novella «fett» fra 1979 som basis for manus til filmen. Denne novella handler om ei jente med identitetsproblemer knytta til fedme. Ellers er filmen inspirert av Ingeborg Refling Hagens novelle Loke sår havre, som den også henter scener og replikker fra. Denne novellen handler om ei ung jente som får et uønsket barn, og hvordan hun selv tar ansvaret for det. I både novelle og film lar hovedpersonene gutten stå fritt. Snart 17 er lagt til moderne tid, og abort blir løsningen på problemet, mens jenta i den opprinnelige novellen kaster seg i et tjern med barnet sitt.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]