Snabba Cash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snabba Cash
Generell informasjon
SjangerActionthriller / Krim
Utgivelsesår2010
Prod.landSvensk
Lengde2 t. 4
SpråkSvensk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiDaniel Espinosa
ProdusentFredrik Wikström
ManusforfatterMaria Karlsson
Hassan Loo Sattarvandi
MusikkJon Ekstrand
SjeffotografAril Wretblad
KlippTheis Schmidt
Björn Stein
Foran kamera
Hovedrolle(r)Joel Kinnaman
Annen informasjon
Budsjett30 millioner SEK
Prod.selskapTre Vänner Produktion
Premiere15. januar 2010 (Sverige)
28. mai 2010 (Norge)
11. juli 2012 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Snabba Cash er en svensk actionthriller fra 2010 regissert av Daniel Espinosa og med Joel Kinnaman i hovedrollen. Manuset bygger på Jens Lapidus roman Cash fra 2006. Filmen handler om Johan «JW» Westlund, en fattig student som lever et dobbeltliv som playboy på de heteste utestedene på Stureplan. Når han forelsker seg i overklassejenta Sophie, lokkes han inn i en verden av organisert kriminalitet.

Den ble godt mottatt av anmelderne og har fått så mye som 85 prosent på Rotten Tomatoes.[1] Den ble tildelt tre Guldbagger (i kategoriene «beste foto» (tildelt Aril Wretblad), «beste mannlige hovedrolle» (tildelt Joel Kinnaman) og «särskilda insatser» (tildelt Jeanette Klintberg, som var ansvarlig for rollebesetningen)).[2]

Den har fått to oppfølgere: Snabba Cash 2 (2012) og Snabba Cash 3 (2013).

Handling[rediger | rediger kilde]

Økonomistudenten Johan J. W. Westlund – JW – bor i Stockholm, der han går på Handelshögskolan. Han er har arbeiderklassebakgrunn fra Norrland, hvor faren er sagbruksarbeider og moren jobber på et arbeidsformidlingskontor. Søsteren hans, Camilla, forsvant for fire år siden, og dette gikk sterkt inn på ham. I Stockholm har JW gått inn for å fremstå som en rikmannsgutt som fester hardt i utelivsmiljøet på Stureplan, og han kjører pirattaxi for å finansiere denne livsstilen. Han forelsker seg i overklassejenta Sophie, og dette fører til at han roter seg bort i et miljø som driver med organisert kriminalitet.

Abdulkarim, som driver pirattaxivirksomheten, tilbyr JW en ny jobb: han skal hjelpe Abdulkarim med å etablere en kokain-kjede.

Parallelt har chileneren Jorge Salinas Barrio havnet i fengsel for narkotikalovbrudd, men han har klart å rømme fra fengselet. Jorge vet alt om kokain, og han har en plan: å hevne seg på dem som han mener har gjort ham urett, blant disse var den serbiske mafiasjefen Radovan Kranjic. Radovan gir leiemorderen Mrado Slovovic i oppdrag å «ta seg av» Jorge.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Snabba cash (Easy Money)». Besøkt 28. juni 2016. 
  2. ^ «Snabba cash (2010)». www.sfi.se (svensk). Svensk filmdatabas. Besøkt 28. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]