Smalkortvinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smalkortvinger
Paederus littoralis
Nomenklatur
Paederinae
Populærnavn
smalkortvinger[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKortvinger
Økologi
Antall arter: 33 i Norge
Habitat: terrestrisk
Inndelt i

Smalkortvinger (Paederinae) er en gruppe av biller som hører til familien kortvinger (Staphylinidae). De kan kjennes på lang og smal, mer eller mindre sylindrisk kroppsform og nokså kort bein. Disse billene lever på bakken der den smale kroppsformen hjelper dem å ta seg lett fram mellom løvstrø og røtter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (3 – 10 mm), slanke biller, mer eller mindre sylindrisk kroppsform. De fleste artene er mer eller mindre gul- eller brunaktige, men artene i slekten Paederus er mer fargerike i rødt og metallisk blått. Hodet er ganske stort, gjerne mer eller mindre firkantet, og skilt fra brystskjoldet (pronotum) ved en tydelig, smal "hals". Fasettøynene er vanligvis ganske små og antennene tynne. Antennene er festet under en "hylle" dannet av pannens fremkant. Brystskjoldet (pronotum) er gjerne lengre enn bredt, noen ganger smalere enn hodet. Dekkvingene er omtrent så lange som brystskjoldet, omtrent parallellsidige. Bakkroppen er lang og mer eller mindre sylindrisk, oftest kraftig punktert. Beina er vanligvis ganske korte, og, særlig hos den artsrike slekten Lathrobium, kraftige, tilpasset graving.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Smalkortvingene er bakkelevende rovdyr som særlig finnes på litt fuktige steder. Artene i slekten Lathrobium er vanlige i skog der de graver i strølaget, slekten Rugilus kan finnes i gjødsel. Andre arter finnes på enger og gressmarker. Artene i slekten Paederus flyr godt, enkelte andre arter har reduserte flygevinger og kan ikke fly.

Kjemisk forsvar[rediger | rediger kilde]

Artene i slekten Paederus er gildt farget i rødt og metallisk blått. Disse fargene er et signal om at billen er giftig, såkalt aposematisme. Dersom disse billene føler seg truet skiller de ut stoffet pederin, som hos mennesker fører til væskende sår om det kommer i kontakt med huden. På den andre siden tyder forskning på at pederin kan brukes medisinsk ved behandling av visse typer sår.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Astenus gracilis
Noen arter kan være ganske fargerike, her Paederidus ruficollis
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. november 2020. Besøkt 15. november 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.
  • Zahradník, J. og Chvála, M. 1991. Teknologisk forlags store bok om insekter. N.W. Damm. Om Paederus side 257.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]