Slottskapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slottskapellet
OmrådeOslo kommune
BispedømmeOslo bispedømme
Byggeår1825-1844
Arkitektur
ArkitektHans Ditlev Franciscus von Linstow
Beliggenhet
Kart
Slottskapellet
59°55′01″N 10°43′40″Ø

Slottskapellet er et kapell i Det kongelige slott i Oslo og åsted for mange begivenheter for den norske kongefamilien. Blant annet blir kongelig dåp og konfirmasjon avholdt her. På søndager avholdes det gudstjeneste i Slottskapellet i regi av studentmenigheten i Oslo. Ved siden av dette har kapellet blitt brukt til konserter, hovedsakelig i samarbeid med Oslo kammermusikkfestival.

Kapellet har et sideskip med galleri, og i brystningen er det felt inn gipsrelieffer av de fire evangelistene. Verket er av billedhuggeren Hans Michelsen. Koret avsluttes i en halvsirkel, apside, og veggen bak alteret er i rosa stukkmarmor. På galleriet over er orgelet plassert. Alteret i seg selv er i hvit stukkmarmor, og til venstre for det står prekestolen i hvitt og gull. Ved siden av dette er fargene gråe, beige, grønne, fiolette og brune, og innredningen er preget av trearkitekturen som preget 1850–1900-tallet. Himlingen, som er rikt dekorert, ble utført av Peter Frederik Wergmann i 1843.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slottskapellet ble grunnlagt da kong Karl III Johan la ned grunnsteinen for Slottet den 1. oktober 1825, og er det eneste rommet som bærer kong Karl III Johans monogram. Rommet stod likevel ikke ferdig før i 1844. Slottsarkitekten Linstow sendte sine tegninger for kirkerommet og korpartiet i 1837, og hadde tydelig hentet inspirasjon fra Karl Friedrich Schinkel, en tysk arkitekt.

I 2004 ble kapellet restaurert i forbindelse med dåpen til prinsesse Ingrid Alexandra, men står frem på samme måte som Slottet var ved innvielsen i 1849.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]