Slagvolum (motor)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Slagvolum også benevnt som kubikk-kapasitet er et mål på en stempelmotors størrelse.

En komplett syklus av en fire-sylindret, firetakts motor. Slagvolum er indikert i oransje farge

Slagvolum defineres som det totale volum av en motors sylindre, utregnet fra boring og slaglengde multiplisert med antall sylindre på motoren. Det blir normalt oppgitt i cm³ (kubikkcentimeter), liter eller CID(Cubic Inch Displacement/kubikktommer).

Motorens slagvolum har ofte vært benyttet for å betegne bilmodeller. F.eks indikerer BMW 528 at det er en «5-serie» med 2,8 liters motor. (Noe som ikke alltid er tilfelle på nyere modeller.)

Slagvolum benyttes i mange land til å beregne bilens avgiftsklasse, sammen med ytelse, mål og vekt, samt pris fra fabrikk.

Slagvolum kan variere fra under 20 cm³ på små en-sylindrede motorer på gresstrimmere (f.eks Partner B-180 som har en totakter på 18 cm³) til 25 480 liter på den 14-sylindrede utgaven av Wärtsilä RT-96C, verdens største skipsdiesel. På biler har det variert fra 500 cm³ på Fiat 500 til 8,3 liter på Dodge Viper Srt 10. Det finnes også opp gjennom tidene både mindre og større eksempler. Det har også vært produsert modellmotorer med under 1 cm³ slagvolum.

Kalkulasjon[rediger | rediger kilde]

En motors slagvolum beregnes ved hjelp av sylinderdiameter, slaglengde og antall sylindre:

 \mbox{Slagvolum} = {\pi\over 4} \cdot \mbox{sylinderdiameter}^2 \cdot \mbox{slaglengde} \cdot \mbox{antall sylindre}

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]