Slagene ved Ningyuan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Slaget ved Ningyuan»)
Slaget ved Ningyuan
Konflikt: Mandsjuinvasjonen av Kina

Bildet av slaget hvor Nurhaci ser på Jin-hæren som angriper festningsmurene.
Dato1626 og 1627
StedLiaoning-provinsen
ResultatSeier til Ming i begge slagene.
Stridende parter
Qing-dynastiets flagg Det senere Jin-dynastiet
(senere kalt Qing)
Ming-Kina
Kommandanter og ledere
Qing-dynastiets flagg Nurhaci
Qing-dynastiets flagg Huang Taiji
Qing-dynastiets flagg Daišan
Qing-dynastiets flagg Manggūltai
Yuan Chonghuan
Man Gui
Zu Dashou
Zhu Mei
Zuo Fu
Styrker
Et sted mellom 60 000 og 200 000 (sannsynligvis mellom 100 og 130 000)6.800-10 000
Tap
~2750; Nurhaci ble dødelig såret.~400

Slagene ved Ningyan var to slag mellom det mandsjuiske senere Jin-dynastiet (kalt Qing-dynastiet etter 1644) og det kinesiske Ming-dynastiet under den mandsjuiske invasjonen av Kina.

Det første slaget ved Ningyuan[rediger | rediger kilde]

Flagget til et av mandsjuenes åtte bannere.
Mandsjuiske invasjoner
1618-1793
Kina
(Sarhu - Ningyuan - De tre føydalherrer)

1. Korea
2. Korea

Penghu & Taiwan
Dzjungaria
Tibet
Xinjiang
Sichuan
Burma
Việt Nam
Nepal

Det første slaget ved Ningyuan var en liten seier for Ming-dynastiets styrker etter flere nederlag mot de mandsjuiske styrkene, som for eksempel slaget ved Sarhū i 1619, og Ming-hæren hadde blitt svekket. En del av Ming-dynastiets nye strategi var å utvikle en militær festning i Ningyuan. Yuan Chonghuan og Sun Chengzong styrket forsvaret i Ningyuan i tilfelle mandsjuene skulle angripe.

Etter at Sun ble erstattet som øverstkommanderende for Ming-styrkene, beordret den nye kommandanten at hæren skulle trekke seg tilbake fra alt land utenfor den store muren, noe som gjorde at Yuan, som var imot denne ordren, nå måtte lede én enkel hærstyrke for å beskytte Ningyuan.

I 1626 bestemte mandsjuenes leder Nurhaci å benytte sjansen som oppstod etter at Ming-hæren trakk seg tilbake, og han ledet selv en styrke på omtrent 100.000 mann mot Ningyuan.

Yuans hæravdeling bestod bare av 10 000 mann. Yuan brente alt utenfor byen, og sendte også vakter til den store muren for å henrette mulige desertører fra Ningyuan, noe som styrket byens moral.

Tjue dager senere kom Nurhacis hær fram til byen, og startet angrepet umiddelbart. Etter to dagers kamp hadde soldatene og borgerne av Ningyuan påført Jin-styrkene høye tap, og også Nurhaci ble skadet av kanonild, og ga ordre om retrett.

Mans mandsjuene flyktet, fortsatte Ming-styrkene å påføre dem store tap. Nurhaci flyktet til Mukden, den gang hovedstad i dynastiet hans, og døde der av sårene sine i september, 68 år gammel. Hans åttende sønn, Huang Taiji, ble den nye storkhanen over mandsjuene.

Det andre slaget ved Ningyuan[rediger | rediger kilde]

Ming-styrkene brukte nå samme strategi på Jinzhou som de hadde brukt på Ningyan, og etablerte en militærbase der. Ningyuan ble hovedkvarteret for Ming-hæren, med Yuan Chongyuan stasjonert der. Det andre slaget om Ningyuan (som også inkluderte kamper ved Jinzhou) skjedde et år etter det første, i 1627, og der led også Huang Taiji et stort taktisk og strategisk nederlag for Ming-styrkene. Men nå la Huang en plan for å få Yuan myrdet.

Selv etter Yuan Chonghuans død klarte ikke mandsjuene å ta Ningyuan-garnisonen. Garnisonen ble riktignok beordret å komme til unnsetning mot en hær med opprørere i Beijing. Beijing hadde riktignok falt til opprørerne før garnisonen kom fram, og ble senere tatt av mandsjuene, som fortsatte krigen i mange år, helt til de hadde erobret hele Kina.