Slaget ved Grenada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Grenada
Konflikt: den amerikanske uavhengighetskrigen
Dato6. juli 1779
StedGrenada, Karibia
12°3'N 61°45'V
ResultatFransk seier
Stridende parter
Frankrikes flagg FrankrikeStorbritannias flagg Storbritannia
Kommandanter og ledere
Frankrikes flagg Charles HectorStorbritannias flagg John Byron
Styrker
25 linjeskip21 linjeskip
Tap
190 døde
759 sårede
183 døde
346 sårede

Slaget ved Grenada fant sted den 6. juli 1779 under den amerikanske uavhengighetskrigen i Karibia mellom den britiske og franske marine.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1779 var marinestyrkene i Karibia hovedsakelig opptatt med å passe på hverandre. Men i juni, da den britiske admiral Byron dro til Antigua for å beskytte handelskonvoien som var på vei hjem, tok hans motstander Charles Hector først St Vincent og den 4. juli Grenada. Byron seilte i håp om å redde øya, men han ankom for sent. En kort trefning ble utkjempet den 6. juli.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Den franske flåten under admiral Hector bestod av 25 linjeskip og flere fregatter. Den britiske flåten under viseadmiral John Byron hadde 21 linjeskip og en fregatt. Franskmennene hadde ankret opp utenfor Georgetown på den sørvestlige delen av øya, og britene ankom i løpet av natta. Hector satte seil klokka 04.00 og britene jaget etter. De britiske skipene angrep i full uorden og forvirring. Fame, Lion og to andre skip forvillet seg bort fra hovedstyrken og ble hardt skadet. Lion ble tvunget til å seile med vinden til Jamaica for å unngå å bli kapret. Franskmennene mistet ingen skip og kom seg til slutt unna. Britene mistet 183 menn, mens 346 ble såret. Fame mistet fire menn og hadde 9 sårede. Franskmennene mistet 190 menn og hadde 759 sårede.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske uavhengighetskrigen
BostonCanadaNew York og New JerseySaratogaPhiladelphiaVestfrontenSullivan-ekspedisjonenSørfrontenMarine
Karibia
NassauSt LuciaGrenadaMartiniqueFort RoyalSt. KittsSaintes

Krigen stilnet nå i Karibia. Byron returnerte hjem i august. Hector, etter at han mislyktes i å samarbeide med amerikanerne i et angrep på Savannah i september, returnerte også hjem til Europa.