Slaget ved Galtvort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Galtvort
Konflikt: Voldemorts andre oppstandelse
DatoJuni 1997
StedGaltvort høyere skole for hekseri og trolldom
ResultatTilsynelatende seier til dødseterne
Stridende parter
Føniksordenen, Humlesnurr-legionen, Lærere ved GaltvortDødsetere
Kommandanter og ledere
Albus Humlesnurr†,
Minerva McSnurp,
Harry Potter
Draco Malfang,
Severus Slur,
Fenris Vargar
Styrker
Ca. 20 stk.Ca. 20 stk.
Tap
En død, en permanent skade, diverse mindre skaderEn død, noen skader, noen tatt til fange
For slaget i syvende bok se Slaget om Galtvort

Slaget ved Galtvort er et fiktivt slag som finner sted i Harry Potter og Halvblodsprinsen, den sjette boken om Harry Potter, skrevet av J.K. Rowling.

Omstendigheter[rediger | rediger kilde]

Da rektor Humlesnurr og Harry Potter forlater skolen for å gjenfinne en av Voldemorts malacruxer, blir lærere og medlemmer av Humlesnurr-legionen satt til å patruljere gangene ved Galtvort. Harry og Humlesnurr vet at Draco Malfang pønsker på noe i Nødvendeligrommet, men rektoren nekter å gjøre noe med det. Harry brifer Ronny Wiltersen, Hermine Grang og Gulla Wiltersen i tillegg til å gi dem Felixir, en lykkedrikk. De forsøker deretter å samle den oppløste Humlesnurr-legionen, og Nilus Langballe og Lulla Lunekjær dukker opp, som var de som fortsatt håpet på at de ville bli et nytt møte, og de hadde derfor fortsatt mynten i lommen. De fem stiller seg opp for å holde vakt over Malfang, og over Severus Slur, som de vet er en dobbeltagent, men som de ikke er helt sikre på hvem er lojal mot.

Draco har blitt en av Voldemorts dødsetere den foregående sommeren, og blir mer og mer desperat for å redde sitt eget liv. Etter flere amatørmessige forsøk på å ta Humlesnurrs liv, og etter at flere uteforstående blir skadet av forsøkene, greier han til slutt å reparere et forsvinningsskap i Nødvendeligsrommet. Han greier å lure en angrepsstyrke av dødsetere inn på Galtvort.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Voldemorts tilhengere har som oppgave å kaste Mørkets merke over skolen for å lure Humlesnurr tilbake. De blir raskt hindret av Ronny, Nilus og Gulla, men Malfang danner en vegg av røyk ved hjelp av et produkt han har kjøpt av Fred og Frank Wiltersen (Kalt vips! mørkepulver). Mens Føniksordenen og lærerne blir advart, greier dødseterne å finne veien til astronomitårnet for å kaste merket. Alle styrkene møtes så til kamp ved bunnen av tårnet.

I mellomtiden returnerer Harry og en hardt skadet Humlesnurr til Galtvang, der de legger merke til Mørkets merke over skolen. Madam Rosmerta (under påvirkning av befaliusforbannelsen, kastet tidligere av Malfang) låner dem to sopelimer, som de bruker til å fly til toppen av astronomitårnet. Professor Pirrevimp forteller Severus Slur at dødsetere har kommet seg inn på Galtvort. Slur svimeslår Pirrevimp, og lurer Hermine og Lulla (som vokter på Slur) til å tro at han besvimte og at de skal holde et øye på den svimeslåtte læreren, og holde seg unna selve slaget.

Da rektoren lander på toppen av tårnet, blir Malfang sendt opp dit for å drepe ham som en prøve på sin lojalitet til Voldemort. Humlesnurr immobiliserer Harry under usynlighetskappen hans, på den tiden tar Humlesnurr å beskytte Harry greier Malfang å avvæpne han. Den unge dødseteren greier derimot ikke å ta livet av rektor Humlesnurr. Humlesnurr er få sekunder fra å avdramatisere situasjonen, da flere dødsetere kommer opp på tårnet. Slur løper raskt gjennom slaget nede ved foten av tårnet, der begge sidene tror han er på deres side. Han kommer så opp på tårnet der Malfang står over Humlesnurr og nøler. Slur tar livet av Humlesnurr ved hjelp av en avada kadavra-formel.

Da oppgaven til dødseterne er over, signaliserer Slur at de skal trekke seg tilbake. Mens dødseterne trekker mot portene til skolen for å eksivere, følger de forsvarerne som kan etter dem. Gygrid angriper også de rømmende dødseterne. Harry, som blir befridd fra Humlesnurrs immobiliseringsformel etter hans død, jager også etter Slur, og havner i en duell med ham i utkanten av skoleområdet. Slur beordrer Malfang og dødseterne bort, og avbøyer Harrys formler mens han kritiserer slåssestilen hans. Harry kaller Slur en pyse, noe som gjør Slur rasende og får ham til å immobilisere Harry igjen.Så gjør Harry noe som gjør Slur enda sintere,han bruker nemlig en av Slurs hjemmelagede formler, som han fant opp da han selv gikk på Galtvort. Slur blir sint og avslører seg selv som Halvblodsprinsen, som er eieren av boken Harry fant de nedskriblede formlene. Bukknebb rekker også å få inn et angrep, som skader Slur før han rekker å stikke av.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Rulle Wiltersens fjes blir stygt ødelagt av varulven Fenris Vargar mens denne er menneske, noe som gir Rulle en lykantrop besmittelse. En dødseter kjent som Gissik blir truffet av en avada kadavra-formel som egentlig er tiltenkt Remus Lupus. Flere av dødseterne greier å rømme, men noen få er immobilisert under kampen.

Minerva McSnurp tar over som rektor ved Galtvort. Det er uklart hvorvidt Galtvort vil åpne igjen over sommeren, ettersom skolestyret må bestemme dette. Harry og vennene hans bestemmer seg for å dedikere livene sine til å ødelegge Fyrst Voldemort, og ikke å returnere til Galtvort, selv om den skulle åpne igjen.

Humlesnurr får en høytidelig begravelse nær innsjøen.