Slaget ved Bound Brook

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Bound Brook
Konflikt: Den amerikanske uavhengighetskrigen
Dato13. april 1777
StedBound Brook, New Jersey
40°33'32,04"N 74°31'40,08"V
ResultatBetydelig britisk seier
Stridende parter
USAs flagg USAStorbritannias flagg Storbritannia
Kommandanter og ledere
USAs flagg Benjamin LincolnStorbritannias flagg Charles Cornwallis
Styrker
5004000
Tap
1101
Den amerikanske uavhengighetskrigen
BostonCanadaNew York og New JerseySaratogaPhiladelphiaVestfrontenSullivan-ekspedisjonenSørfrontenMarine
Felttogene i New York og New Jersey, 1776–77
Long IslandKips BayHarlem HeightsPells PointWhite Plains - Fort WashingtonTrenton 1Trenton 2PrincetonForsyningskrigenBound Brook

Slaget ved Bound Brook var et slag i New Jersey under den amerikanske uavhengighetskrigen som fant sted 13. april 1777. Slaget var et nederlag for den kontinentale arméen som ble omringet av rundt 4000 menn under britisk kommando.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Våren 1777 var britiske styrker forsterket med hessere stasjonert i New Brunswick, New Jersey. De gjennomførte forsyningsraid mot lokale mål i området med liten suksess. George Washington holdt på denne tiden hæren sin nord for Morristown. Av hans sørlige utposter ved Raritan-elva som var nærmest de 17 000 britene, var garnisonen på rundt 500 menn ved Bound Brook under general Benjamin Lincoln. Da det viste seg at strategien med samling av forsyninger viste seg å være mislykket, bestemte William Howe og Charles Cornwallis seg for å ta garnisonen ved Bound Brook.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Under kommando av Cornwallis ble 4000 briter og hessere brukt i et firdelt overraskelsesangrep mot garnisonen. To grupper marsjerte nordover på begge sidene av Raritan, mens en tredje kontingent krysset elven lenger oppe for å angripe fra vest. Den fjerde gruppen beveget seg fra øst for å blokkere den potensielle retrettruten for amerikanerne. De fremste troppene til Hessian Field Jaeger Corps under oberst Johann Ewald møtte til å begynne med intens motstand fra amerikanere på Raritans venstre bredd. Kort tid etter krysset den britiske hovedkontingenten Queen's Bridge til den venstre bredden og gikk inn i Bound Brook. De amerikanske styrkene ble overrumplet og flyktet. General Lincoln unnslapp såvidt og «tok ikke med seg sine klær.» Britenes fjerde kolonne som kom fra øst langs Watchung-fjellene kom for sent til å hindre amerikanernes retrett, men klarte likevel å ta mange menn til fange.

Resultat[rediger | rediger kilde]

Lord Howe rapporterte at rundt 30 amerikanere var blitt drept og 80-90 tatt til fange. General Lincoln på sin side rapporterte at 60 av hans menn var blitt drept eller såret. På den britiske siden ble en soldat drept. Britene tok også kanoner, ammunisjon og forsyninger, plyndret Bound Brook, men returnerte samme dag til New Brunswick. Om kvelden okkuperte den kontinentale arméen under general Nathanael Greene Bound Brook igjen.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Til tross for at amerikanerne ble overrasket av en overveldende styrke, utnyttet ikke britene sin fordel, men returnerte til New Brunswick. Dermed ble dette en overfladisk seier. Washington innså at Bound Brook var et vanskelig sted å forsvare og 28. mai flyttet han hæren sin fra Morristown til den første leiren i Middlebrook, rett nord for Bound Brook. Den nye leiren lå godt beskyttet mellom den første og andre fjellrekken i Watchung-fjellene. Fra toppen av fjellene kunne vaktpostene hans overvåke britenes bevegelser og stgyrkene hans kunne fortsette å trakassere og forstyrre fiendens forsyningslinjer. Til slutt endret britene operasjonsmålet sitt, forlot New Brunswick, gikk om bord i skip og seilte sørover for å angripe Philadelphia.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ewald, Johann, Diary of the American War, oversatt av Joseph Tustin, Yale University Press, 1979
  • Davis, T.E., The Battle of Bound Brook, The Chronicle Steam Printert, Bound Brook, 1895

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]