Slaget om Andebyfortet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Slaget om Andebyfortet (engelsk: The Invader of Fort Duckburg) er en Disney-tegneseriehistorie skrevet og tegnet av Don Rosa. Dette er kapittel 10 i Skrue McDucks liv og levnet. Fortellingen finner sted på Daudhestbakken (senere Daudbilbakken) i 1902, før pengebingen ble bygget.

Handling[rediger | rediger kilde]

Skrue og søstrene hans har kjørt seg vill og stopper på en gård for å spørre om veien. På gården peker de mot toppen av Daudhestbakken, som er veldig bratt. Skrue har ikke kommet opp halve bakken engang før kjerra hans triller bakover og lander i maisåkeren. På gården bor Anna Duck (bedre kjent som bestemor Duck), mannen hennes Hilmar og barna deres Dora og Eddy. Plutselig kommer den siste sønnen deres, Didrik, løpende. Han får et raserianfall, som vanlig, når han ser den ødelagte maisen. Men det han ikke vet, er at søsteren til Skrue, Lillegull, kan være sintere enn en løve. Så de begynner å krangle. Plutselig stopper krangelen, og det dukker opp et stort, rødt hjerte over hodet på dem. Men Skrue blir sur og drar med seg Lillegull og Penny opp til det falleferdige fortet. Han kaster ut Hakkespettene, som har klubb der. De sender brev til myndighetene, og de blir rasende.

Senere seiler Skrue og de andre nedover elva for å finne Andeby. Han banker på et skur, men beboerne gjemmer seg og vil ikke fortelle ham hvor langt det er til Andeby. Det viser seg at det er B-gjengen som gjemmer seg i skuret. De vil ta hevn for at Skrue fikk dem i fengsel for 22 år siden, i fortellingen Mississippis herre. De kommer seg inn i fortet og spikrer igjen tønnene med gull, men plutselig blir fortet bombardert. Når Skrue og B-gjengen titter over fortet, ser de syv store skip, mange små båter og hundrevis av mennesker. De angriper fortet. Skrue har bestemt seg for at han skal forsvare fortet sitt. Til slutt stikker alle av når Lillegull kommer.

Så kommer presidenten og skal til å denge Skrue, men det viser seg at det er ranch-eieren Skrue traff på prærien i Badlands som har blitt president. Så blir B-gjengen arrestert av presidenten. De satt og snakket hele natten, og seks måneder senere hadde Skrue bygget pengebingen sin.

Barks-kjennetegn[rediger | rediger kilde]

- "Donald Duck på frimerkejakt i Corombia" (DD nr. 41-43/1972)

- "Veteranbilløpet" (DD nr. 27/1962)

- "Siste hundeslede til Dawson" (DD nr. 35-38/1990)

- "Pengekilden" (DD nr. 21-23/1962)

- "Visdommens voktere" (DD nr. 39/1993)

- "Onkel Skrues fantastiske elvekappløp" (DD pocket nr. 4/1969)

- "Gull-feber på månen" (DD nr. 18-19/1965)

- "Frosne penger" (DD nr. 15/1957)

- "Flyttbar pengebinge" (DD nr. 25/1958)