Skytterfisker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skytterfisker
Skytterfisk (Toxotes jaculatrix)
Nomenklatur
Toxotes
Cuvier, 1816
Synonymi
Toxotidae
Populærnavn
skytterfisker
Hører til
abborfisker,
piggfinnefisker,
Percomorpha
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: fersk-, brakk- og saltvann
Utbredelse: fra India til Filippinene, Australia og Polynesia
Inndelt i

se teksten

Skytterfisker er en fiskefamilie (Toxotidae) som er kjent for å jakteinsekter og andre smådyr ved å skyte på dem med vann. Familien har bare syv arter, alle i slekten Toxotes. De finnes fra India til Filippinene, Australia og Polynesia.

Toxotes blythii
Toxotes chatareus

Utseende[rediger | rediger kilde]

Disse fiskene har en høy kropp, som er flattrykt fra sidene. Ryggfinna sitter langt bak, og ryggen danner en rett linje fra ryggfinne til munn. Munnen kan skytes fram, og underkjeven stikker ut. Fiskene er som regel små, men Toxotes chatareus kan bli 40 cm.

Adferd[rediger | rediger kilde]

Skytterfisker er bemerkelsesverdig treffsikre; voksne fisker treffer nesten alltid blink på første skudd. De kan fange insekter som sitter nesten to meter høyt. Dette skyldes delvis godt utviklet syn, men også evnen de har til å kompensere for refraksjonen som oppstår når lys går fra luft til vann. Dette gjør de ved å svømme rett under byttet der forvrengingen er minst.

Når et bytte er oppdaget, stikker skytefisken snutespissen opp av vannet og sprøyter en vannstråle på offeret. Fisken gjør dette ved hjelp av en grop den har i ganen. Den presser tunga mot denne gropa, og lager en smal kanal. Så lukker den gjellelokkene, og presser en kraftig vannstråle gjennom kanalen.

Vannstrålen som blir produsert på denne måten, kan bli to til tre meter lang, men fiskene klarer ikke å treffe byttet nøyaktig på lengre hold enn 1 til 1,5 m. Hvis det første skuddet ikke slår byttet i vannet, fortsetter skytefisken å prøve. Unge skytefisker begynner å skyte når de er omtrent 2,5 cm lange, men de er unøyaktige i begynnelsen, og må lære ved erfaring.

Skytterfiskene foretrekker å hoppe opp av vannet, og fange insekter med munnen, dersom det er mulig.

Økonomisk betydning[rediger | rediger kilde]

Det foregår fiske på flere av artene. Noen av de mindre artene er populære akvariefisker.

Arter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]