Skyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Skyr (uttales ski:r, sjy:r eller sjø:r) er et fettfritt meieriprodukt med lange tradisjoner i norsk og islandsk kultur. Produktet kan minne om yoghurt, men har en tykkere konsistens. Skyr har en litt syrlig melkesmak med et snev av gjenværende sødme, og leveres i smakstilsatte varianter på linje med fruktyoghurt for å øke sin appell hos forbrukerne.

Produksjonen[rediger | rediger kilde]

Skyr blir laget av skummet melk som pasteuriseres ved høy temperatur. Etter kjøling til ca. 35 grader blir en blanding av melkesyrebakterier tilsatt. Denne blandingen er særegen for Skyr. Etter 15–20 timers fermentering blir den syrnede melken varmebehandlet og filtrert. Slik får man ut ostestoffet av melka. Ostestoffet gjennomgår så nok en varmebehandling og den ferdige skyren kjøles ned for fylling i beger og deretter lagring.

Historie[rediger | rediger kilde]

Landnåmsmennene tok med seg skyr fra Norge da de bosatte seg på Island for over 1100 år tilbake. Siden den gang har kunnskapen om og tradisjonene med skyr blitt borte i det meste av Skandinavia, men lever i beste velgående på Island og deler av vestlandet. Tradisjonen med hjemmelaget skyr/skjør holdt seg på nordvestlandet til midten av 1900-tallet. Den norske uttalen er sjy:r eller sjø:r.

Skyr er en populær ingrediens i islandsk mat, og serveres tradisjonelt kald, toppet med fløte og sukker. Det brukes også blant annet i en tradisjonell islandsk rett kalt hræringur (som betyr «rørt» eller «laget ved røring») som består av omtrent lik mengde Skyr og grøt. Den serveres ofte som dessert med syltetøy eller frukt, eller med korn til frokost.[1] Retten holder seg godt uten kjøling, noe som gjør den til god proteinrik turmat. I dag selges det mer skyr enn yoghurt på Island.

I 2009 lanserte Q-meieriene den første norskproduserte skyr i norske dagligvareforretninger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skyr.no – Hjem http://www.skyr.no
Commons-logo.svg Commons: Kategori:Skyr – bilder, video eller lyd