Skvadron 690

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skvadron 690
Basisdata
LandDanmark
TypeSkvadron
HovedkvarterAalborg
NettsideSkvadron 690
Operativt oppdrag

Skvadron 690 (dansk: Eskadrille 690) er en skvadron i Flyvevåbnet som har to primære funksjoner; medisinsk evakuering og samt fungere som et «aeromedical evacuation control center» (AECC) som i en større operasjon har til oppgave å prioritere og koordinere medisinsk evakuering blant de deltagende avdelinger.

Skvadronssjefen har rang av major og har en sivil utdannelse som overlege mens resten av bemanningen består av fem fastansatte på Flystasjon Aalborg, to sivile ambulansesjåfører og 27 mann på rådighetskontrakt.

Tidligere hørte skvadronen under Combat Support Wing, men ble 1. oktober 2009 overført til Air Transport Wing Aalborg.[1]

Skvadronen råder ikke over egne fly, men derimot over to sett spesialiserte containere samt to spesialambulanser som kan lesses på Flyvevåbnets C-130J-30 Hercules transportfly. Hvert containersett kan transportere opp til 24 liggende intensivpasienter. I stedet for intensivcontainerne kan man opphenge opp til 60 sykekøyer.

Skvadron 690 kan operere overalt i verden. I 2011 evakuerte skvadronen 50 sårede libyere samt et antall pårørende fra borgerkrigen i Libya og i 2012 deltok man i en katastrofeøvelse i Grønland.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]