Skopelos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Skopelos
Σκόπελος
Typisk greske bygninger på skopelos
Typisk greske bygninger på skopelos
Geografi
Plassering Egeerhavet
Øygruppe Sporadene
Areal 96 km² km²
Høyeste punkt Delphi (681 moh)
Administrasjon
Hellas
Hellas
Prefekturet Magnesia
Demografi
Befolkning ca. 6000
Befolkningstetthet ca. 62,5 per km²
Plassering

Skopelos som ligger i Egeerhavet nordøst for Hellas' nest største øy Evvia er den nest største øya i Sporadene. Den ligger mellom Skiathos og Alonissos, i prefekturet Magnesia. Øya skal ha fått navnet fra de bratte klippene og revene på nord kysten.

Landskapet er ellers grønt og kupert og gir et harmonisk inntrykk, med veier som snor seg mellom små skoger og olivenlunder. Her og der minner det om Toscana med milde lys på små gårder og byer med store frukthager og frodige sletter hvor buskapen beiter, andre steder partier med stor furuskog med sterke friske dufter.

Skopelos har i samme grad som de andre øyene i Sporadene fått betydelig turisttrafikk, og byene på øya har idag adskillige hoteller. Den viktigste byen har samme navn som øya, og ligger ved en bukt i den sørlige delen av øyas nordøstvendte kyst. En annen by er Glossa på en klippe i nordvest, med havnebyen Loutraki nedenfor.

Deler av filmen Mamma Mia! er spilt inn på øya.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Skopelos har to fjell på over 500 meter. Det ene er Delphi på 681 meter over havet på midten av øya, og det andre er Palouki på 546 meter over havet i sørøst. Med et areal på 95 km² er Skopleos litt større enn Mykonos (85 km²) og Santorini (73 km²). Den nærmeste bebodde øya er Skiathos i vest og Alonissos i øst.

Historie[rediger | rediger kilde]

I følge sagnet ble Skopelos dannet av Stafylos (gresk for drue), en av sønnene til guden Dionysos og prinsessa Ariadne av Kreta. Historisk ble øya kalt Peparethos sent i bronsealderen og var kolonisert av kretere som introduserte vindyrking her.

Kanskje på grunn av dette sagnet ble øya gjennom antikken kjent for vinen sin. Skuespillet Filoktetes (først fremført ved Dionysusfestivalen i 409 f.kr.) av Sofokles inneholdt en vinkjøpmann som gikk seg vill da han skulle til «Peparethos – rik på druer og vin».

I 1936 ble det gjort utgravinger i området Stafylos/Velanio og funnet en kongelig grav fra perioden rundt Mykensk Hellas. Øya var en kort stund under bystaten Khalkis i Euboea siden minst 700-tallet f.kr.

Senere kom øya inn under følgende styresmakter:

Skopelos ble en del av den første hellenske republikken etter at London-protokollen godkjente suvereniteten deres i 1830. Under den andre verdenskrigen ble Skopelos først okkupert av Italia (juni 1941 – september 1943) og så av Tyskland (september 1943 – oktober 1944). Skopelos og resten av Hellas returnerte til et demokratisk styresystem i 1944.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Skopelos – bilder, video eller lyd