Skogbåndmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
skogbåndmåler
Nomenklatur
Xanthorhoe annotinata
(Zetterstedt, 1839)
Populærnavn
skogbåndmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektXanthorhoe
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Skogbåndmåler (Xanthorhoe annotinata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet over det meste av Norge, mest i indre strøk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 22 – 30 mm), slank, grå måler. Den kan kjennes fra andre arter i slekten Xanthorhoe på at vingene er lite kontrastrikt tegnet, forvingenes brede tverrbånd er lite eller ikke mørkere enn vingens grunnfarge. Hannen har smalt fjærformede antenner, hunnen trådformede. Forvingen er lysgrå, ved roten ved et smalt, ofte utydelig, grått tverrbånd. Rundt midten er det et bredt tverrbånd som ofte er nesten samme farge som vingens grunnfarge (men det er tydelig da det har mørke kanter). Dette båndet er ved fremkanten høyst en og en halv gang så bredt som ved bakkanten, på yttersiden stumpvinklet utbuktet i midten. Nær fremkanten er det en liten, trekantet, mørk flekk. Ellers mangler forvingen tydelige tegninger, men det er gjerne et par utydelige, smale tverrbånd langs ytterkanten. Bakvingen er silkeaktig gråhvit.

Larven er naken bortsett fra noen korte, stive børster, og brunspraglete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skog. Larvene finnes på blåbær (Vaccinium myrtillus) og skal også kunne gå på hønsegras (Polygonum spp.).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Skogbåndmåleren er en nordlig art som i Europa bare finnes i Skandinavia, Finland, Baltikum og Russland. Den finnes også i Nord-Asia. I Norge er den funnet over det meste av landet, men nesten utelukkende i indre strøk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]