Skipper Worse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skipper Worse er en roman av Alexander Kielland, utgitt i 1882.

Men skipper Worse kunne ikke lenger styre seg, han tok tak i vantet, svang seg opp på rekken, og idet han viftet med hatten, ropte han, så det lød over hele Sandsgaard: «Vi kommer sent – Hr. Kunsel! men vi kommer godt!»

fra første kapittel

Romanen foregår i Stavanger i og rundt handelshuset Sandgaard, som Kielland skapte med familiens eget handelshus, «Jacob Kielland & Søn», som modell. Romanen er en oppfølger til Garman & Worse som utkom i 1880. Men mens den første romanens handling er lagt til 1870-årene, foregår oppfølgeren en drøy generasjon tidligere, i 1840-årene.

I 1813 skal en Lars Mele ha reddet Jacob Kiellands handelshus fra ruin da noen av firmaets konkurrenter hadde kjøpt opp veksler til et større beløp, for å presentere dem for firmaet til innløsning på et tidspunkt da handelshuset ikke hadde likvide midler. Da Skipper Worse ble utgitt, med en nesten identisk beretning, skal Meles slektning Håvar Larsen, bror til Kiellands stemor Inger Mæle, ha sagt: «Eg e' så forarga på den unge spirrevippen som har skrive om slektå vår.» [1]

Romanen gir et bredt bilde av byens ulike miljøer og veksler mellom det gamle handelshuset som vakler i sine finanser, det oppadstigende småborgerskapet dominert av haugianerne og skipperklubben. Boken inneholder erotikk, generasjonsmotsetninger, avsløringer av hykleri, romantikk, miljøskildringer og en saftig frodighet.

I tillegg til skipper Jacob Worse og konsul Morten Garman er Madam Torvestad en av hovedpersonene. Hun tilhører byens religiøse kretser, og manipulerer sin gifteklare datter Sara inn i ekteskap med skipperen. Romanen ble dramatisert for scenen av Claes Gill og oppført ved Rogaland Teater i 1949, til Alexander L. Kiellands 100-årsjubileum. Claes Gill satte selv i scene, og hovedrollene ble spilt av Ingjald Haaland (skipper Worse), Hjalmar Fries (konsul Garman), Tove Bryn (madam Torvestad), Gretelill Fries (Sara) og Berit Brænne (Henriette).

Romanen ble senere dramatisert for Fjernsynsteatret i 1968, med Lasse Kolstad som skipperen, Ragnhild Michelsen som madam Torvestad og Rolf Berntzen som konsul Garman.

Referansjoner[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tor Obrestad: Sannhetens pris (s. 48), Cappelens forlag 1996, ISBN 9788202576783

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource Skipper Worse – originaltekst fra Wikikilden