Skimboarding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Skimboard[rediger | rediger kilde]

Skimboarding er å betrakte som en form for surfing, men skiller seg likevel klart ut.

Skimboarding er definert som en strandaktivitet og istedet for å surfe fra vannet og inn til stranden gjør en det motsatte; man "skimmer" nemlig fra stranden og ut i vannet.

Fremgangsmåte[rediger | rediger kilde]

  1. Man står et stykke oppe på land og holder skimboardet med begge hender.
  2. Man starter så å løpe mot vannet med en innfallsvinkel på ca. 45° (dette for lettere å kunne ri bølgen).
  3. Når en når den våte sanden kaster en brettet ned på sanden og løper opp på det. For å utnytte farten best mulig er det viktig at en løper opp på brettet og ikke hopper opp på det selv om dette kan synes enklere i starten. Nå vil en oppleve at man sklir eller "skimmer" på den tynne hinnen med vann oppe på sanden.
  4. For å gjøre overgangen fra sand til vann så lett som mulig er det viktig at en før en når vannet veksler vekten til sin bakfot. #Bakfoten bør være plassert helt bakerst på brettet mens den fremste foten bør være plassert parallelt lenger frem på brettet. (På et skimboard står en selvsagt akkurat på samme måte som en gjør på et surfebrett).
  5. Når en har klart overgangen til vannet må en flytte vekten fremover igjen og stå noenlunde rett over brettet.
  6. Når en nærmer seg bølgen flytter en igjen vekten til bakbenet for å få bedre kontroll og mulighet til å svinge og bli med bølgen inn igjen på stranden.

Vanskeligheter[rediger | rediger kilde]

Skimboarding er ingen enkel sak å mestre. Før en mestret å "skimme" er det en rekke hindringer som må overkommes:

  • Det er vanskelig å komme på brettet. Det ser kanskje lett ut på film eller når andre gjør det men i virkeligheten er det svært vanskelig og det kreves tålmodighet og innsatsvilje for å mestre dette. En vil garantert falle av brettet en del ganger i starten og sanden er langt fra myk å falle på. Skrubbsår er ikke utenkelig og man bør være forsiktig i starten.
  • Når en har kommet seg opp på brettet må en passe på å holde seg på det. Balansen er som oftest et problem i starten da en ofte har for stor fart og mister kontrollen over brettet. Det er derfor viktig å ikke løpe for fort.
  • Hvis en har mestret de to første vanskelighetene er det naturlig å søke nye utfordringer. Da vil en få lyst til å ri bølger. Her er det blant annet en ting som er særdeles viktig, nemlig timing. Hvis en begynner å løpe mot en bølge for tidlig eller for sent vil selv den beste skimboarder få problemer. Timingen må altså stemme. Studer bølgene en stund før du begynner å løpe. Bølgene vareier nemlig fra strand til strand og med tidevannet.

Brettet[rediger | rediger kilde]

"Skimboardet" man benytter er mye mindre og tynnere enn dem man bruker når man surfer. Det er ikke mange centimeterene tykt og et gjennomsnittlig skimboard rekker omtrent til mellom navelen og brystet. Det har heller ikke noen form for finne. Tuppen på brettet er bøyd oppover slik at overgangen fra sand til vann skal gå så smertefritt som mulig. Formen på skimboard kan vareiere stort og de trenger ikke nødvendigvis se ut som forminskede surfebrett. Det finnes to forskjellige typer skimboard, det ene lages av tre og benyttes i hovedsak til å "skimme" på våt sand. Den andre typen er laget av skum og benyttes når en ønsker å ri bølger. for å få tilrekkelig feste kan en enten smøre inn brettets overflate med surfevoks eller gå til anskaffelse av såkallte "traction-pads" som koster noen hundre kroner. Da blir det vesentlig lettere å holde seg på brettet. Et skimboard varierer veldig i pris. Et treskimboard er relativt rimelig og kan kjøpes for i underkant av 50$ mens et skimboard laget av skum koster fra 15000 og helt opp til 400$.