Skihopping i Ungarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ungarns flagg
Ungarns flagg

Ungarn hadde i mange år fram til slutten av 1980-tallet skihoppere i internasjonale mesterskap, Hoppuka og verdenscupen. De ungarske hopperne greide imidlertid bare svært unntaksvis å plassere seg på den øverste halvdelen av resultatlistene. I dag (2010) har landet bare noen få aktive skihoppere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skihopping på plast i Svábhegy, Budapest 1958.
Foto: Zoltán Lencse / Fortepan

Det første hopprennet i Ungarn ble arrangert i 1909, fire år før det ungarske skiforbundet ble stiftet. På 1930-tallet ble det bygd hoppbakker flere steder i landet. En stund under 2. verdenskrig var den polske skihopperen Stanisław Marusarz flyktning i Ungarn, og under dekknavn fungerte han der som trener og planla flere hoppbakker.

Skihoppere[rediger | rediger kilde]

Ungarns beste plassering i VM eller OL er László Gellérs 19.-plass (av 58 deltakere) i storbakken i OL i Grenoble (Saint-Nizier) i 1968. Sándor Darabos ble nummer 28 av 63 deltakere i VM i Vysoké Tatry i 1935. Ingen ungarske skihoppere har deltatt i OL eller VM (senior) siden 1988.

I den tysk-østerrikske hoppuka deltok ungarske hoppere jevnlig fra 1960-tallet. Beste sammenlagtplassering greide László Csávás, som ble nummer 29 i 1962/63. I enkeltrenn hadde László Gellér den beste plasseringen, med 9.-plass i Bischofshofen i 1968. Siste gang ungarske hoppere var med i Hoppuka var i 1989. I verdenscupen greide László Fischer 12.-plass i normalbakken i Lake Placid i 1984. Det er eneste gang en ungarsk skihopper har tatt verdenscuppoeng. (Til og med sesongen 1992/93 fikk bare de 15 beste i verdenscuprenn poeng; etter det har de 30 beste fått poeng.)

Siden 2002 har bare åtte ungarere hoppet internasjonalt, hovedsakelig i FIS-cupen og junior-VM. Éi ungarsk jente har deltatt i internasjonale renn – Borbola Markovics var med i et FIS-renn (sommer-hoppuka) i mellombakken i Bischofshofen i 2004. I 2010 har FIS registrert bare tre aktive ungarske skihoppere.

Ákos Szilágyi i VM 2013.
Foto: Tadeusz Mieczyński, Skijumping.pl

Deltakere i OL, VM og VM i skiflyging[rediger | rediger kilde]

Hoppbakker[rediger | rediger kilde]

Hoppbakker K80 eller større i Ungarn
Skihopping i Ungarn
Mátraháza
Hoppbakker K80 eller større i Ungarn

Ungarns største hoppbakke er en K83-bakke i Mátraháza, som er forfalt og ikke brukbar. Det har også eksistert en K70-bakke ved Budapest. Landets eneste hoppanlegg som er i brukbar stand i dag ligger i Kõszeg, like ved grensa mot Østerrike, der den største bakken er K30.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Andre eksterne lenker[rediger | rediger kilde]