Skeppsholmsbron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skeppsholmsbron
Typeveibru, buebro, gangbro
StedStockholm kommune
KrysserLadugårdslandsviken
Materialestål
Kart
Skeppsholmsbron
59°19′38″N 18°04′45″Ø

Skeppsholmsbron er en bro i Stockholm, Sverige som går mellom halvøyen BlasieholmenNorrmalm og Skeppsholmen.

Den første broen på plassen ble oppført 1638-1640 og finansiert av admiralitet. Denne broen var av tre, stod på påler og utstyrt med en vindebro. I 1765 ble Skeppsholmsbron forsynt med en ny vindebro. I 1789 ble vindebroen fjernet og erstattet med en klaff i nordenden av broen. En sluseavgift ble innført som ble brukt til reparasjoner av broen.

Broen, som ble klat Holmbron, ble ødelagt av en brann i 1822. Etter brannen ble en provisorisk flytebro benyttet fram til 1861, da den ble erstattet av den nåværende konstruksjonen som ble finansiert av staten. Broen er en stålkonstruksjon i fem avdelinger med en total lengde på 165 meter, bredden er omtrent 9,5 (kjørebanen 5,5 meter og to gangbaner á 2 meter). Denne broen ble laget av Motala Verkstad og viste allerede etter 15 år visse forskyvninger som gjorde at den ble krokete. Den ble rettet opp og ble komplettert med diagonalstag som hadde manglet. På begynnelsen av 1950- og 1980-tallet ble ytterlige forsterkingsarbeider utført. Møtende kjøretøytrafikk på broen er ikke mulig og trafikken er regulert med lyssignal. Rekkveret på broen er utsmykket gylne kroner, som iblant blir til suvenirer for turister.

Regjeringen besluttet i 1935 at Skeppsholmsbron sammen med andre byggverk på Blasieholmen og Kastellholmen skulle klassifiseres som statlig byggnadsminne. Dette innebar at broen ikke skulle flyttes, rives eller at det ytre skulle kunne bygges om.

Skeppsholmsbron sett fra Strömmen, lengst til venstre viser Grand Hôtel, i midten reiser seg Nationalmuseum og lengst til høyer skimtes bebyggelsen på Strandvägen, juni 2010

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Arne Dufwa (1985). Stockholms tekniska historia. Uppsala: Almqvist & Wiksel. ISBN 91 38 08725 1. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]