Skatestraumtunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skatestraumtunnelen

StedBremanger
StrekningFylkesvei 616
Åpnet12. juli 2002
Lengde1 902 meter[1]
Høydemeter91 muh.
Største stigning10 %
Trafikk380 (2023)[2]
Kart
Skatestraumtunnelen
61°52′27″N 5°12′49″Ø

Skatestraumtunnelen er en undersjøisk veitunnelfylkesvei 616 i Bremanger kommune i Vestland. Tunnelen går under Skatestraumen mellom Hamna på Rugsundøya og Klubben på Bremangerlandet. Tunnelen er 1 902 meter lang, den når 91 meter under havet, og største stigning er 10 %. Skatestraumtunnelen er en del av Bremangersambandet, som knytter Bremangerlandet og Frøya til fastlandet. Anleggsstart for veianlegget var 13. januar 1998, og Skatestraumtunnelen og resten av veien ble åpnet 12. juli 2002.

Hendelser[rediger | rediger kilde]

Tunnelen var midlertidig stengt i april 2007 etter et mindre steinsprang.

Den 15. juli 2015 ble tunnelen stengt på ubestemt tid etter en kraftig brann. Trekkstaget på en tankbil sviktet, og tilhengeren med 16 500 liter bensin traff fjellveggen, begynte å brenne og eksploderte noe senere. Ingen ble alvorlig skadet. Kort etter eksplosjonen ble det fryktet at tunnelen kunne kollapse, men det har vist seg at det neppe kommer til å skje.[3]

16. juli tok røykdykkere og politi seg inn i tunnelen for å inspisere skaden. Kabler hang ned fra taket, betong hadde løsnet og kumlokk var av.[4]

Det ble først meldt at tunnelen kom til å bli stengt i flere uker,[5] og 23. juli opplyste Statens vegvesen så at tunnelen blir stengt ut året, i verste fall lenger.[6] Alternativ vei var fergesambandet Oldeide–Måløyfylkesvei 616 og/eller ferge Isane–Stårheim på fylkesvei 614. Det var også midlertidig ferjesamband mellom Smørhamn og Kjelkenes.[7] I september ble Skatestraumtunnelen åpnet med kolonnekjøring, da det var fortsatt byggearbeider i tunnelen.[8] Fra 9. desember 2015 var det fri ferdsel.

Statens havarikommisjons rapport om brannen[rediger | rediger kilde]

14. november 2016 ble Statens havarikommisjon for transports rapport om ulykken offentliggjort. Havarikommisjonens undersøkelse påviste at årsaken til at tilhengeren løsnet var at tilhengerdraget brøt sammen på grunn av korrosjon. Undersøkelsen avdekket videre svakheter i tunnelens evne til å motstå spredningen av brannen som spredte seg over nesten 500 meter og eskalerte svært raskt. Det var kun et svært lite tidsvindu til rådighet for evakuering. Sikkerhetsoppfølgingen av tunnelen var etter Havarikommisjonens vurdering mangelfull da det i risikoanalyser ikke var beskrevet noen tiltak som kunne møte en slik situasjon.

Havarikommisjonen anbefalte at det ble innført restriksjoner ved transport av farlig gods etter en vurdering av forholdene i den enkelte tunnel.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]