Skabb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skabb
Skabbmidden forårsaker skabb hos mennesker og dyr.
Område(r)Infeksjonsmedisin
Symptom(er)Efflorescenser, Kløe, feber
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeB86
ICD-9-kode133.0
ICPC-2S72
DiseasesDB11841
eMedicine1109204, 785873, 911033
MeSHD012532

Skabb (Sarcoptes scabiei) også kalt fnatt[1][2][3][4] er en smittsom hudsykdom som skyldes skabbmidden.

Tilstanden kan smitte ved lengre nærkontakt (ikke håndhilsning eller klem) og kan lett smitte i barnehager og skoler. Skabbmidd kan overleve i for eksempel sengetøy i kort tid, inntil 4 døgn, og dette kan være smittekilden i noen tilfeller.

Denne midden graver ganger og hunnene legger mellom 10 og 25 egg like under hudoverflaten på pasienten.[5] Typisk for denne tilstanden er at man plutselig får en plagsom kløe.[5] Kløen er mest uttalt om natten og i varmt vær. Det er vanlig at det går 4–5 uker før den som er smittet merker noe. Uttalte kløe oppstår i størst grad på blant annet lårene, mellom fingrene, midjen og kjønnsorganene.

Kløen er sterkest på steder der skabbmidden finnes, men kløen rammer etter hvert hele kroppen. Hode og nakke går som regel fri for smitte og kløe (forekommer oftest her for barn). De fleste utvikler kløende, røde prikker, av og til små blemmer, og etter hvert skorper som følge av kløingen.

Skabb vil lage et rødt, ofte småprikkete utslett, men kan være nesten helt blekt.

Skabbmidden er for liten til at man kan se den med det blotte øye, men gravegangene kan sees som ca. 5mm lange blyantliknende striper i huden oftest mellom fingrene og på innsiden av håndleddene. Skabbgangene finner man lettest på siden av fingrene, rundt håndleddet og i albuer, eventuelt rundt brystvorter eller på huden på penis og pungen. På kjønnsorganer får man ofte i tillegg små, røde og harde knuter. Hos barn under 2 år kan skabbganger ofte ses i fotsålene og i hodebunnen. Av og til kan kløen forårsake sår som igjen kan bli infisert av bakterier slik at man får en sårinfeksjon.

Skabben lever i det øverste hudlaget, og legger 2–3 egg daglig så lenge hun lever.

Skabben forsvinner ikke av seg selv men behandles raskt med antiparasittiske preparater som fås reseptfritt på apoteket og smøres på hele kroppen. Etter minimum 8 timer (maks. 24 timer) bør du dusje eller bade. Dersom du har vasket hendene før åtte timer er gått, bør hendene smøres på ny.

I sjeldne tilfeller er behandlingen mislykket. Dette kan være på grunn av ufullstendig påsmøring eller for kort virketid, men ny smitte kan også forekomme. Behandlingen vil da som regel være en ny kur med det samme preparatet.

Det er avgjørende å kvitte seg med eventuelle skabbmidd som kan være i huset. Skabbmidd vil dø etter en uke uten hudkontakt. Sengetøy, håndklær og klær som har vært nær huden, må vaskes ved minimum 60 grader. Større plagg og yttertøy, dyner, tepper, puter og madrasser luftes godt.

Skabb ble føyet til listen over oversette tropiske sykdommer av Verdens helseorganisasjon i 2017.[6]

«Fnatt» er et annet ord for skabb og har på norsk fått en noe utvidet betydning. Ordet fnatt blir ofte brukt om situasjoner der man ikke holder ut en situasjon eller en alvorlig irritasjon i en eller annen form.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Fnatt». Språkrådet (norsk). Besøkt 14. januar 2020. 
  2. ^ Medisinsk håndbok for småbarnsforeldre: praktisk håndbok i barnesykdommer og behandling av ulykker. [Oslo]: Tiden. 1985. s. 48. ISBN 8210027298. 
  3. ^ Slagsvold, Lars (1933). Behandling av huder og skinn. Oslo: Cappelen. 
  4. ^ Hagestad, Kristian (1946-) (1988). Spør huslegen: kan vi hjelpe oss sjøl eller må vi til legen?. [Oslo]: Cappelen. s. 98. ISBN 8202117062. 
  5. ^ a b «Slideshow: Scabies Symptoms, Cause, and Treatments». WebMD (engelsk). Besøkt 27. juni 2019. 
  6. ^ Jr, Donald G. McNeil (26. juni 2019). «Scabies Means Misery. This Pill Can End It.». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 27. juni 2019.