Skånes flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et offisielt Skåneflagg.
Offisielt landskapsflagg for Skåne,[1].

Skånes flagg er et uoffisielt regionalt flagg som ikke er kjent lenger tilbake enn til rundt 1900 som symbol for Skånelandene (Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm) under navnet Skånelandenes flagg. Det ble foreslått som Skånes flagg i 1902 av brødrene Mathias og Martin Weibull.[2] Region Skånes Regionstyrelse vedtok 23. oktober 2017 å gjøre flagget offisielt.[3]

Det offisielle landskapsflagget for landskapet Skåne er i likhet med de andre landskapsflaggene i Sverige et såkalt våpenbanner. Det er en kvadratisk duk bestående av Skånes landskapsvåpen.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Flagget var sjelden i bruk før 1960-årene, men ble da gjenopplivet av skånske lokalpatrioter i flere organisasjoner. Initiativtagerne oppfatter flagget som en videreføring av en heraldisk arv fra middelalderen.[4] Teorien om opprinnelse i middelalderen er imidlertid tvilsom, mener flagghistorikere.[5] Historikeren Martin Weibull i Lund tilskrives ofte æren for at han «skapade flaggan på 1870-talet».

Flagget er registrert under navnet Skånelands flagga med de nye proporsjonene av en privat organisasjon i publikasjonen Skandinavisk våpenrulle (SVR 431/92), noe som ble gjort i 1992.

Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag feirer flagget tredje søndag i juli.[6]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Som de nordiske nasjonalflaggene er dette et korsflagg. Det består av et gult kors på rød bunn. Det er sannsynligvis en kombinasjon av fargene i Sveriges og Danmarks nasjonalflagg og avspeiler landskapets historiske tilknytning til begge landene.

Også tinkturene i landskapsvåpenet, gult og rødt, kan ha inspirert til fargevalget. Det bildemessige utgangspunktet for Skånes landskapsvåpen var Malmös kommunevåpen, som er blasonert i sølv og rødt. Sølv byttes da mot gull i landskapsvåpenet, for å skape et skille mellom de to våpnene.[7] På den måten blir rødt og gull (gult) oppfattet som skånske farger. De samme tinkturene finner man imidlertid i Smålands, Upplands og Östergötlands landskapsvåpen. Det finnes ingen nedtegnelse om fargevalget fra flaggets skapere, noe som har gitt opphav til mange spekulasjoner og lanseringer av spesifikke teorier om et eldre opphav. Den internasjonale fargekoden er Rød PMS179 Gul PMS108.

Flagget fremstilles både med samme proporsjoner som det svenske flagget; bredde 5-2-9 og høyde 4-2-4, og med proporsjoner lånt fra en eldre versjon av Dannebrog, bredde 3-1-4,5 og høyde 3-1-3. «Danske» proporsjoner er i nyere tid det vanligste, anbefalt av «Stiftelsen Skåneländska flaggans dag».

Andre rødgule korsflagg[rediger | rediger kilde]

Et flagg som var identisk med skåneflagget, og med proporsjoner som Sveriges flagg, ble fra 1933 til 1945 brukt som partiflagg for det norske nasjonalsosialistiske partiet Nasjonal Samling. Skåneflagget var ukjent for de fleste da NS fikk ideen til et identisk flagg, og tilhengerne av skåneflagget visste ikke at det i mellomtiden var brukt til et politisk formål i Norge, forbudt i 1945. I Finland ble et korsflagg med de samme farger foreslått som nasjonalflagg da landet ble selvstendig 1918, men dagens hvite og blå flagg ble valgt. Svensktalende Finlandssvensker bruker dette uoffisilt som sitt symbol.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Scanian flag (Sweden)». Crwflags.com. Besøkt 28. mai 2013. 
  2. ^ Flags of The World
  3. ^ «Trots motstånd – skånska flaggan blir officiell». Sydsvenskan. 29. november 2017. Arkivert fra originalen 29. november 2017. Besøkt 29. november 2017. 
  4. ^ scania.org Det skånelandske flaggs historie Arkivert 10. juni 2013 hos Wayback Machine.
  5. ^ Roede, Lars «Skånelands flagg og myten om middelalderen», Nordisk Flaggkontakt nr. 31, høst 2000, s. 19–28
  6. ^ Stiftelsen Skåneländska flaggans dag
  7. ^ Ny svensk vapenbok, 1992