Sivfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sivfly
Nomenklatur
Coenobia rufa
Haworth, 1809
Populærnavn
sivfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamilieHadeninae
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: Europa

Sivfly (Coenobia rufa) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den ble funnet første gang i Norge i Kristiansand, Vest-Agder i 1999.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et ganske lite (vingespenn 22 – 25 mm) og spinkelt nattfly. Kroppen og forvingen er vanligvis ensfarget lysgrå eller lyst brunlige, forvingen kan være lysere ved framkanten og ha mørkere lengdestreker. Bakvingen er gråhvit.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten har larver som utvikler seg inne i strået på ulike siv (Juncus spp.), særlig ryllsiv. Biotopen er sumpmark der det vokser ryllsiv. De voksne sommerfuglene flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Vest-Europa. Sommerfuglen er funnet på fem lokaliteter langs Sørlandskysten: tre lokaliteter i Kristiansand, to lokaliteter på Tromøya ved Arendal, samt et enkeltfunn fra Lista i Farsund.

På lokaliteten i Kristiansand ble arten gjenfunnet senest i 2020. Levestedene trues av inngrep i form av drenering, gjenfylling, og endring av grunnvannstand. Rundt artens levesteder i Kristiansand foregår det storstilt utbygging av boliger. En fragmentering av artens lokaliteter foregår derfor.

Artens habitater er ikke vernet og dermed heller ikke sikret mot inngrep, og selv dersom habitatet blir vernet vil det kunne påvirkes negativt av drenering utenfor lokaliteten som fører til lavere grunnvannstand.[2]

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Arten rødlistes i 2021 som sterkt truet EN.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. februar 2022. Besøkt 18. februar 2022. 
  2. ^ a b c Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av sivfly Coenobia rufa som VU→EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Coenobia rufa på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]