Sitka City and Borough

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over Alaska der Sitka City and Borough er markert med rødt.

Sitka City and Borough er en bykommune i den amerikanske delstaten Alaska. Det ligger i den sørøstlige delen av staten på den vestre siden av Baranof Island i Alexander-arkipelet ved Stillehavet. Det grenser mot Skagway-Hoonah-Angoon i nordvest og mot Wrangell-Petersburg i sørøst.

Sitka City and Boroughs totale areal er 12 462 km² hvorav 5 018 km² er vann.

Fylket ble grunnlagt i 1971 og i 2005 hadde fylket 8 986 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området var opprinnelig befolket av innfødte tlingit-indianere. Old Sitka ble grunnlagt i 1799 av Alexandr Baranov som var guvernør i Russiske Amerika. I 1802 ble mesteparten av de russiske innbyggerne drept av en gruppe tlingit-indianere da de ødela byen. Baranov ble pålagt å betale en løsesum på 10 000 rubler for fritt leide for seg og de overlevende av nybyggerne.

Gajaa Héen (Gamle Sitka), circa 1827. Den nye russiske palisaden på toppen av «Castle Hill» (Noow Tlein). Den hadde tre vakttårn med 32 kanoner.

Baranov returnerte til Sitka i 1804 med en stor kontingent av russere og aleuter ombord på det russiske krigsskipet «Neva». Skipet bombaderete de innfødtes byer og tvang tlingitene til retrett inn i de omkringliggende skogene. Etter den russiske seieren i slaget ved Sitka etablerte russerne seg der permanent og opprettet fortet "Novo-Arkhangelsk" (eller "New Archangel", oppkalt etter største byen i regionen der Baranov var født). I 1808 ble Sitka utpekt som hovedstad i Russiske Amerika.

Havnen i Sitka.