Siste skygge av tvil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siste skygge av tvil
Forfatter(e)Kjell Ola Dahl
SjangerKriminalroman
ForlagGyldendal forlag
Sider238

Siste skygge av tvil er en kriminalroman av Kjell Ola Dahl. Romanen kom ut i 1998. Romanen dveler ved tema som kunst og besettelser, erotiske som psykologiske, og ikke minst sannhet og løgn. Romanen ble i 2003 dramatisert som kriminalserie i fire deler for Radioteatret i NRK av Jan Faller. Siste skygge av tvil ble sommeren 2009 i avisen Dagbladet kåret til en av Norges 25 beste kriminalromaner gjennom tidene[1].

Handling[rediger | rediger kilde]

John Hammersten er en tidligere drosje-eier som nettopp er sluppet ut fra fengsel. Selv mener han at han er uskyldig dømt. Handlingen i romanen blir Hammerstens forsøk på å finne sannheten, forklaringen på hvorfor han måtte sone for noe han ikke hadde gjort.

Romanen åpner med at Hammersten oppsøker en kvinne ved navn Grethe Lindeman. Møtet er svært ladet. Han forteller at han leter etter sin gamle venn Abel. Grethe har hatt et forhold til Abel tidligere. Grethe sier hun ikke vet noe og Hammersten må forlate henne med uforrettet sak. Men leseren forstår at Grethe, Abel og Hammersten deler en mørk fortid.

Senere på kvelden, bår Hammersten er hjemme i leiligheten på Ola Narr, oppdager han en skikkelse som lurer utenfor –– politimannen Jorfall. Denne politimannen spilte en sentral rolle da Hammersten måtte i fengsel. Hammersten forstår da at det er fler enn ham selv som søker sannheten om forbrytelsen som ble begått.

Neste dag går han for å finne en annen karakter fra fortiden, fotografen Arne Fratang. Her møter han Vibeke, en av fotografens modeller. Vibeke utdanner seg til skuespiller.

Historien blir en reise i sannhet og løgn, hendelsene kretser hele tiden rundt den mystiske fortiden. John Hammersten oppdager at det er mange som ikke ønsker at han skal finne ut sannheten.

Når Fratang, også kalt Arnie, blir funnet drept blir Hammersten først arrestert, men slipper løs da Vibeke gir ham alibi.

Hammersten graver videre. Kampen om sannheten kulminerer i et oppgjør hvor ingen står tilbake som seierherre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]