Siste hundeslede til Dawson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Siste Hundeslede til Dawson (engelsk: Last Sled to Dawson) er en Disney-tegneseriehistorie skrevet og tegnet av Don Rosa. Den ble første gang utgitt i Uncle Scrooge Adventures 5, USA, 1988, og kom til Norge (DD nr. 35-38/1990)

Handling[rediger | rediger kilde]

Dette er Don Rosas første historie med karakteren Gyldne Gulda.

Den unge Skrue blir overrasket over å bli fortalt at hans siste innskudd av gullmalm i banken i Whitehorse i Yukon har økt beholdningen hans til $1 million. I troen på at det er mer penger enn han noen gang vil trenge, bestemmer Skrue seg for å legge ned skjerpet sitt i Sølvstrømmen, men han vet ikke hva han skal gjøre med livet sitt videre. Utenfor banken snakker han med en annen gullgraver, Konrad Kvakk, som har uttømt skjerpet sitt, men ikke har råd til å reise hjem. Skrue tilbyr å kjøpe sitt nye bekjentskaps familieeiendom i den (fiktive) amerikanske delstaten Calisota, i troen på at han vil slå seg til ro.

Etter å ha kjøpt opp land fra Konrad Kvakk, pakker Skrue en slede av forsyninger, og gir bud farvel til Sølvstrømmen for alltid, han planlegger å ... gjøre noe (eller møte noen) i Dawson og deretter slå seg ned for godt.

Etter å ha lastet sine mest verdsatte eiendeler på hundesleden sin, begynner Skrue en reise over land til Dawson City. Slått av landskapets skjønnhet deklamerer han siste strofe av Robert W. Services "The Spell of the Yukon", men innser at han har mistet sporet og vandret inn på en isbre. En sprekk åpner seg, fanger sleden hans og tvinger ham til å skjære løs hundene sine. Ute av stand til å hente sleden, setter han geværet inn i sprekken, i håp om å komme tilbake etter sleden senere. Forfulgt av en flokk ulver faller han ned fra en klippe og krasjer gjennom taket på Sleipe-Simons gamblingflåte.

Etter å ha mistet sleden og forsyninger (og nesten livet) i snøstormen på isbreen, blir Skrue overbevist om at han er på feil spor. Motløs over tapet av sleden, bestemmer han seg for at lykken surnet så snart han bestemte seg for å trekke seg fra arbeidet og slå seg ned, og bestemmer seg for å fortsette å jobbe og samle enda større rikdom. Han gir opp sin plan om å slå seg ned, kjøper Whitehorse Bank og begynner sitt liv som en forretningsmann, fra nå av bestemt på å ikke gi sitt hjerte til annet enn penger.