Simpsons’ åpningssekvens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Simpsons' åpningssekvens»)

Simpsons' åpningssekvens er en del av den amerikanske fjernsynsserien Simpsons. De fleste episodene begynner med den, og detaljer i den varierer. Åpningssekvensen vant TV Guides kåring i 2010 av de beste åpningssekvensene på TV.

Handling[rediger | rediger kilde]

Basis er at familiens medlemmer vises i ulike situasjoner som inntreffer mens de er på vei hjem for å samles i sofaen foran fjernsynet. Bart må sitte igjen på skolen, der han må skrive en setning på tavlen gjentatte ganger om hva han ikke skal gjøre igjen. Disse setningene kan for eksempel være samfunnskritisk, referanser til popkultur, meta-referanser eller annen politisk humor. Søsteren, Lisa, sendes ut fra musikkundervisningen fordi hun improviserer en solo på saksofonen sin, som kan variere fra episode til episode. Moren, Marge står i kø ved kassen i butikken for å betale, og den yngste datteren, Maggie, havner blant varene og blir skannet inn i kassen før hun og moren går ut av butikken. Faren, Homer, har det så travelt med å gå fra arbeidet på kjernekraftverket at han slenger fra seg en uranstav slik at den spretter tilbake og faller ned i skjorten hans. Den siste scenen viser at de kommer hjem omtrent samtidig og samles i sofaen foran fjernsynet. Det er denne scenen som oftest varierer; nesten hver episode er forskjellig. Åpningssekvensen blir gjerne brukt som et hjelpemiddel for å gjøre episoden lengre eller kortere. For eksempel varer sofasekvensen som oftest i fem sekunder, men det finnes eksempler på at den har vart opp mot 46 sekunder. Av og til dropper manusforfatterne den faste innledningen med familiens gjøremål før de kommer hjem. Åpningssekvensen hopper da rett fra tittelen med skyene til scenen der familien samler seg i sofaen.

I februar 2009 fikk serien en ny åpningssekvens i HD-format. Dette er ble seriens tredje versjon. Den erstattet den andre, som ble introdusert i seriens andre sesong.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Musikken i åpningssekvensen er laget av Danny Elfmann i 1989 etter at Matt Groening spurte ham om han kunne lage en «retro»-melodi. Melodien tok to dager å lage, og er det mest betydningsfulle verket i hans karriere. I 1999 spøkte han med at han tjente 11,50 dollar for hver gang den ble spilt.

Nåværende melodi er den samme, og er satt opp av et orkester ledet av Alf Clausen. I episoden «Bart Gets Famous» plystrer Bart på melodien, og Marge ber ham å «ikke plystre på den irriterende melodien.»

Tidligere versjoner[rediger | rediger kilde]

I første sesong var åpningssekvensen annerledes. Bart stjal for eksempel et busskilt som gjorde at bussen kjørte rett forbi, til busspassasjerenes fortvilelse. Skyene i begynnelsen var også annerledes med en noe mørkere himmel og Burns og Smithers var ennå ikke i åpningssekvensen.

Dessuten var det i sesong to et klipp av Lisa som syklet hjem fra skolen, men det ble erstattet med et galleri av ulike figurer på vei til familiens hus.

Virkelig versjon[rediger | rediger kilde]

I 2006 reklamerte Sky One for Simpsons i Storbritannia. I den forbindelse brukte de en annen versjon av åpningssekvensen med ekte skuespillere som skulle imitere de originale figurene. I motsetning til den animerte versjonen, var denne filmet i virkeligheten med skuespillere. Homer kjørte en Volvo i episoden. Politisjef Wiggum har engelsk uniform, og Homer og Marge kjører på venstre side av veien. Versjonen ble brukt i episoden «Homer Simpson, This Is Your Wife», som ble publisert i USA den 26. mars 2006. Homers rumpesprekk er sensurert i denne versjonen.