Simonsen Telecom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Simonsen Elektro AS var en norsk elektronikk-produsent som blant annet utviklet og produserte NMT-mobiltelefoner. I 1998 ble bedriften nedlagt og varemerket SIMONSEN overtatt av MTU Telecom.

Bedriften ble grunnlagt i 1970 av Willy Simonsen og produserte først manuelle mobiltelefoner for det såkalte OLT-systemet. Ved innføringen av det automatiske mobiltelefonnettet (NMT 450) i 1981 var Simonsen Elektro blant de første på markedet med sin telefon. Simonsenens første automatiske mobiltelefon (AMT-10) var markedet letteste (ca. 7.7 kg), faktisk bare halve vekten av enkelte av konkurrentenes vekt. Simonsen Elektro hadde hovedkontor og utviklingsavdeling i Oslo, og produserte telefonene ved datterbedriften Simonsen Elektro Løkken i Meldal kommune. Simonsen var dermed den eneste helnorske mobiltelefonprodusent. Utover på 1980-tallet lanserte Simonsen flere nye modeller, for 450-nettet Comrade og Multicom, og for 900-nettet ytterligere et par modeller.

I 1995 lanserte Simonsen den trådløse telefonen Freeway, en telefon som ble godt mottatt. Dette var den minste trådløse telefonen på markedet, og var basert på 900 MHz-teknologi. Men som så mange andre selskaper havnet også Simonsen på utenlandske hender etter hvert. Etter noen år med rederiet I. M. Skaugen på eiersiden ble selskapet en del av kanadiske Novatel og skiftet navn til Simonsen Communications AS i 1989. Novatel ble senere kjøpt opp av Japan Radio Company (JRC). Dette selskapet produserer også mobiltelefoner, men disse har lite til felles med telefonen fra Simonsen.

Etter at Novatel trakk seg ut overtok Hongkong-baserte Horst Pudwill selskapet. Etter noen år overtok så de ansatte og selskapet skiftet navn til Simonsen Telecom AS. Til slutt ble selskapet oppkjøpt av Product Finders International (PFI) i Risør i 1997. Året etter, i 1998, var det definitivt slutt. Bedriften ble nedlagt og merkenavnet «Simonsen» solgt til MTU Telecom.

Willy Simonsen var også mannen bak Sweetheart radioen som ble konstruert for norsk motstandsbevegelse under andre verdenskrig.