Silkespinnere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Silkespinnere
Silkeorm, kokong og voksen hann
Nomenklatur
Bombycidae
Latreille, 1802
Populærnavn
Silkespinnere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
OverfamilieBombycoidea
Økologi
Antall arter: 350
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis og Europa
Inndelt i
Silkeorm-larve, fjerde eller femte larvestadium

Silkespinnere (Bombycidae) er en gruppe av sommerfugler som hører til overfamilien spinnere (Bombycoidea). De mangler i Europa, men finnes ellers i alle verdensdeler, flest arter er det i Asia. Den mest kjente arten er silkeormen (også kalt ekte silkespinner, Bombyx mori) som har vært holdt som husdyr i flere tusen år. Denne arten er sannsynligvis utdødd i vill tilstand og finnes i dag bare i kultur.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (vingespenn 20 – 60 mm), som oftest hvite eller brunlige, kraftig bygde sommerfugler. Vingene er forholdsvis små sammenlignet med kroppen, særlig hos silkeormen (Bombyx mori), som har mistet flygeevnen. Kroppen er kort, tykk og tett hårete. Hodet er ganske lite, munndelene sterkt reduserte. Antennene er ganske korte og fjærformet hos begge kjønn. Forvingene er gjerne smale og mer eller mindre sigdformede, vanligvis nokså ensfargede. Bakvingene har ofte litt uttrukne bakhjørner. Sommerfuglene hviler med vingene holdt rett ut fra kroppen. Beina er ganske korte. Larvene er sylindriske, ofte tilsynelatende hårløse, men kroppen er dekket av korte, fine hår. Det finnes også noen grupper som har langhårete larver. De har en tykk, hornliknende utvekst bak.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene til denne familien lever stort sett på planter av familiene Urticaceae, Bignoniaceae, Symplocacaceae, Moraceae og Theaceae. Enkelte kan gjøre skade på teplantasjer. Silkeormens larver lever på morbærtreet.

Hannene finner hunnene ved hjelp av feromoner som hunnene skiller ut, og som hannene er meget følsomme for. Silkeormens feromon, bombykol, var et av de første feromonene som ble isolert.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Apatelodes torrefacta
Gunda javanica
Penicillifera apicalis
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]