Tause vitner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Silent Witness»)
Tause vitner
orig. Silent Witness
Generell informasjon
SjangerKrim
Prod.landBritisk
Sendeår1996
Sesonger26
Episoder228
Lengde90–120 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeWilliam Gaminara (2002–)
Emilia Fox (2004–)
David Caves (2013–)
Liz Carr (2013–)
Tom Ward (2002–2012)
William Armstrong (1996–98)
Sam Parks (1996–98)
Amanda Burton (1996–2004)
Bak kamera
Skaper(e)Nigel McCrery
TittelmusikkSheridan Tongue
MusikkSheridan Tongue
Sending
Periode21. februar 1996d.d.
TV-kanalBBC One
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Tause vitner (orig: Silent Witness) er en britisk krimserie som har gått på BBC siden 1996. Serien følger et team med rettsmedisinere og deres etterforskning av ulike forbrytelser. Serien ble skapt av Nigel McCrey som tidligere arbeidet som mordpatrulje-detektiv i Nottingham. Hver historie fordeles vanligvis over to episoder, ofte med seks til åtte episoder per sesong. Den første episoden ble sendt i 1996. Nigel McCrey står også bak den prisbelønte serien Nye triks, laget i samarbeid med Roy Mitchell.

Serien tiltrakk normalt omtrent sju millioner seere i Storbritannia. I USA ble serien sendt som en del av «Mysterie-mandag» på BBC America. I Norge sendte NRK krimserien som en del av Detektimen fra 2010.

Handling og karakterer[rediger | rediger kilde]

Programmet fulgte opprinnelig den kvinnelige patologen Dr. Sam Ryan (som ble forfremmet til professor i løpet av serien), spilt av Amanda Burton. Denne karakteren ble derimot tatt ut tidlig i den åttende serien i 2004.

Det var mange faste biroller som ble skiftet ut i nesten hver sesong, men Dr. Leo Dalton (spilt av William Gaminara) og Dr. Harry Cunningham (spilt av Tom Ward), som ble introdusert i den sjette serien i 2002, forble gjennom sesongene og tok etter hvert over plassen som hovedkarakterene, der Dalton tok over plassen som professor.

En ny karakter, Dr. Nikki Alexander (spilt av Emilia Fox), ble introdusert til teamet i den åttende sesongen, og det er herfra handlingen er best kjent i Norge. Nikki begynte som rettsmedisinsk antropolog, ikke en patolog, og var opprinnelig tatt med i teamet for å analysere knokler. Alexander ble senere representert med de nødvendige kvalifikasjonene for å erstatte stillingen til en patolog, selv om hun egentlig startet med å ha doktorgrad i antropologi og ikke en medisinsk kvalifikasjon. Da Harry forlot serien i sesong 15, fikk Leo og Nikki en ny kollega i Dr. Jack Hodgson (David Caves) og dessuten noe uventet hans personlige lab-assistent Dr. Clarissa Mullery (Liz Carr) fra og med første episode "Forandring" (Org. "Change") i sesong 16. Leo Dalton døde i siste episode i sesong 16 da han reddet en afghansk landsby fra en selvmordsbomber.

Noen tidlige sesonger foregikk i Cambridge, men ble senere flyttet til London.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Musikken til serie-introen for Tause vitner er en sang kalt «Silencium» av John Harle. Bakgrunnsmusikken for Tause vitner fra sesong 9 og utover er skrevet av den BAFTA-nominerte komponisten Sheridan Tongue.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]