Sidney Skolsky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sidney Skolsky
Sidney Skolsky og Charlotte Austin i 1954
Født2. mai 1905[1][2]Rediger på Wikidata
New York
Død3. mai 1983[1][2]Rediger på Wikidata (78 år)
Los Angeles
BeskjeftigelseSkribent, skuespiller, manusforfatter, journalist, radiovert, presseansvarlig, filmprodusent, produsent Rediger på Wikidata
Utdannet vedNew York University
NasjonalitetUSA
GravlagtCalifornia

Sidney Skolsky (født 2. mai 1905, død 3. mai 1983) var en amerikansk skribent, kanskje mest kjent for å være den første som brukte kallenavnet Oscar om Academy Awards i 1934.

Skolsky ble født i New York City i 1905. Etter å ha blitt uteksaminert fra New York University, begynte han å jobbe som presseagent på Broadway. Før han i 1929 ble en Broadway-skribent. Spalten hans, «Time Square Tintypes», baserte seg på karikaturer av skuespillere og stykker.

I 1932 flyttet Skolsky til Hollywood, der han skrev en syndikert sladderspalte. Spalten gjorde han til en av de mest kjente spaltistene i Hollywood, og hovedkvarteret hans, Schwabb's Drugstore, ble kjent også utenfor Hollywood. I Hollywood jobbet han også som manusforfatter og filmprodusent, og opptrådte som seg selv i flere filmer. Han begynte også etterhvert å jobbe i både radio og fjernsyn, med programmet «Sidney Skolsky's Hollywood». Skolsky bidro også til David L. Wolpers TV-serie «Hollywood: The Golden Years» i 1961.

I 1934 var Skolsky den første som brukte kallenavnet Oscar om Academy Awards, i en artikkel om Katharine Hepburns første pris. Akademiet har på sin side aldri villet godta at navnet kom fra Skolsky. Skolsky har selv sagt at han tok kallenavnet fra en gammel vaudeville vits, som begynte «Vil du ha en sigar, Oscar?», for å få frem at prisen hadde en tvilsom verdi.

I 1975 publiserte han sin selvbiografi, med tittelen «Don't Get Me Wrong, I Love Hollywood». Etter hans død i 1983, donerte hans enke alle hans papirer til The Academy Library.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 9034, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6q53938, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]