Sid Grauman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Sidney Patrick Grauman (født 17. mars 1879 i Indianapolis i Indiana, død 5. mars 1950 i Beverly Hills i California) var en amerikansk showmann som laget ett av Sør-Californias mest gjenkjennelige landemerker, Grauman's Chinese Theatre. Han var sønn av David Grauman, som døde i 1921 i Los Angeles i California, og Rosa Goldsmith (1853–1936).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Grauman var en ikke suksessfull gulleter i Klondike-gullrushet. Han hadde eid kinoer i Alaska og Nord-California, deriblant i San Francisco, før han bygget tre notable kinoer i Los Angeles: Million Dollar Theatre, Egyptian Theatre og til slutt Chinese Theatre, kjent for sin ekstravagante fasadedesign og inngangsparti med kjente personers hånd- og fotavtrykk. Grauman's Chinese Theatre er nå en av de mest besøkte stedene i Sør-California.

Grauman døde i Los Angeles den 5. mars 1950.[1]

Grauman var velkjent blant de største stjernene i Hollywood, og var regnet som en nær venn hos mange, der i blant Roscoe «Fatty» Arbuckle. Det var i Graumans kontor i Million Dollar Theatre at Arbuckle ringte politiet i San Francisco for å melde seg.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Grauman mottok en Æredsoscar i 1949 for å ha forbedret standarden for filmfremvisning. Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6379 Hollywood Blvd. Han er gravlagt ved Forest Lawn Memorial Park Cemetery i Glendale i California.

Sid Grauman var en av de 36 opprinnelige grunnleggerne av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sid Grauman Dies. Theatre Owner, 70. 'Immortalized' Movie Stars by Recording Hand and Footprints in Wet Concrete», New York Times, March 6, 1950. Besøkt 2007-08-21 «Sid Grauman, showman and theatre owner, who built the Egyptian and Chinese Theatres on Hollywood Boulevard, died today at the age of 70.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]