Sickla kanal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestre del av kanalen, ved Sicklauddsbron
Sickla kanal sett fra øst, mot Hammarby sjö.
M/S Ran på vei inn i øvre sluse
Kanalen mellom nedre og øvre sluse
M/S Ran i nedre sluse

Sickla kanal er en kanal i Stockholms län i Sverige. Den består av Sickla sluse, som egentlig er to sluser, med to rundt 500 meter lange kanalstrekninger på hver side. Kanalen forbinder Hammarby sjö med Sicklasjön.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Strekningen vest for slusene går gjennom Hammarby sjöstad. Langs nordsiden av kanalen går her en tredekket strandpromenade med mange sitteplasser og en del fortøyningsbrygger. Kanalens sørside har en kai i massiv betong og stein, samt trebrygger. Her ligger flesteparten av kanalens 124 båtplasser. Strekningen øst for slusene har naturstrender. Kanalen danner her grensen mellom boligområdet Sickla strand i Nacka kommune i nord og grøntområdet omkring Hammarbytoppen i bydelen Björkhagen i Stockholm kommune i sør.

Kanalen krysses av to større bruer, Allébron og Sickla kanalbro, samt et antall mindre gang- og sykkelbruer, blant annet den prisbelønte Sicklauddsbron.

Slusen er bemannet noen timer på lørdager om sommeren, men ellers må slusing forhåndsbestilles. Slusekarene er 15x4 meter store, med minst 2,4 meter fri seilingshøyde og et dyptgående på 1,4 meter.[1] Båten M/S «Ran» (bygget 1913) driver begrenset trafikk langs den gamle leden fra Hammarby sjö til Nacka via Sickla sluse.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Fram til 1920-tallet lå Hammarby sjö og Sicklasjön på samme nivå. Her var det en del båttrafikk, blant annet gikk det fram til 1913 dampslupper mellom Södermalm (Barnängen) og Sicklasjön/Järlasjön. Mange ble lokket til Nackanäs värdshus, men da vertshuset mistet sine spritrettigheter opphørte trafikken.[3]

I forbindelse med byggingen av Hammarbyleden ble Hammarby sjö senket fra 4,7 meter over havet til havnivå, og i 1928 ble det derfor vedtatt å bygge Sickla kanal og Sickla sluse.[4] Kanalen ble åpnet i 1931.

Trafikken på kanalen har aldri vært omfattende, og har siden 1940-tallet utelukkende bestått av fritidsbåter. På midten av 1970-tallet var slusen i meget dårlig forfatning og Stockholm havn ønsket ikke å ta kostnadene ved en reparasjon. I 1978 ble det derfor vedtatt at kanalen skulle stenges, og det var planlagt at slusen skulle fylles igjen. Men planene møtte motstand og det ble dannet en samarbeidskomite, bestående av representanter for beboerne i området, som arbeidet for en gjenåpning av kanalen. Dette arbeidet lyktes, og det ble i 1983 bestemt at slusen skulle repareres og drives videre i regi av samarbeidskomiteen, som ble omdannet til Föreningen Sicklaslussen. I 1984 ble kanalen gjenåpnet.[5]

Opprinnelig ble hele høydeforskjellen tilbakelagt gjennom en enkelt sluse. Men på slutten av 1990 tallet var Sickla kanal igjen truet, denne gang av byggingen av motorveiparsellen Södra Länken. Problemet var den nye Sickla kanalbro, som skulle bygges som to veibruer ved siden av hverandre like oppstrøms (øst for) den opprinnelige slusen. Disse bruene var tre meter lavere enn den gamle, og dermed for lave til at båter kunne passere under dem. Det ble derfor bygget ytterligere en sluse oppstrøms for de to veibruene, slik at vannstanden under bruene kunne senkes til et nivå som igjen gjorde det mulig for båter å passere.[6] En nybygd kanal forbinder den nedre og øvre slusen. I forbindelse med disse byggearbeidene var Sickla kanal stengt fra 1999 til 2003.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Att slussa i Sicklaslussen». Föreningen Sicklaslussen. Besøkt 17. januar 2014. 
  2. ^ «Rans historia». Arkivert fra originalen . 
  3. ^ Arne Sundström: «Ångslupstrafiken till Nackanäs och Järlasjön», artikkel i Nackaboken 1973, utgitt av Nacka kommune.
  4. ^ Hammarbyleden, beskrivning av den 25 november 1929, s. 17
  5. ^ Laina Rosberg och Kaj Nyman: «Sickla sluss - räddad i tolfte timmen», artikkel i Nackaboken 1986, utgitt av Nacka kommune
  6. ^ ««Nya Sickla Sluss öppnar i augusti»» (.pdf). Stad i Världen, en tidning från Skanska i Stockholmsregionen. Skanska. 1. april 2002. Besøkt 19. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]