Shoreham-by-Sea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shoreham-by-Sea
Shoreham kirken
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktAdur
Admin. grevskapWest Sussex
Seremon. grevskapWest Sussex
StatusBy (town)
PostnummerBN43
Retningsnummer01273
Areal9,8 km²
Befolkning48 487 (2011)
Bef.tetthet4 947,7 innb./km²
Kart
Shoreham-by-Sea
50°49′58″N 0°16′06″V

Shoreham-by-Sea, i dagligtale bare Shoreham, er en kystby og havn i West Sussex, England. Den ligger i, og er administrasjonssenter for, distriktet Adur. Historisk tilhørte den Sussex. Byen grenser i nord mot naturområdet South Downs, i vest mot Adurdalen, og i sør mot elven Adur og Shorehamstranden ved Den engelske kanal. Byen ligger i midten av den urbane utviklingen langs den engelske sørkysten mellom byen Brighton and Hove og byen Worthing. Shorehams verdslige sogn dekker et areal på 984,88 hektar, eller 9,8 km².[1] Byen har i henhold til folketellingen i 2011 en befolkning på 48 487 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Den eldste delen av byen, og havnen New Shoreham, ble grunnlagt av normannerne mot slutten av 1000-tallet. Den nåværende sognekirken i New Shoreham, St. Maria de Haura («i havnen») ble bygget innenfor et tiår etter nedtegningen av Domesday Book (1086). Dagens kirke er bare halvparten så stor som den opprinnelige, da deler har falt ned. Byen ble planlagt med et regelmessig gatenett, som i stor grad har overlevd.

Da Brighton, Hove og Worthing begynte å vokse ble grunnlaget lagt for at Shoreham kunne bli en aktiv havneby, med aktiv handelstrafikk og flere skipsverft. Havnen er fortsatt i kommersiell drift. Shorehams festning ble bygget for å forsvare havnen.

Shoreham Beach, sør for byen, var en grusbanke som er bygget opp over flere århundrer av havets krefter. Rundt 1900 begynte flere å ta i bruk ombygde jernbanevogner som sommerhus i nærheten av Shoreham Beach. Området der disse sto fikk tilnavnet Byngalow Town, og ble i en kort tid hjem for den britiske filmindustrien i dens tidlige fase. Under den andre verdenskrig ble grusbanken fjernet av militære årsaker, og det er nå anlagt moderne boligområder der. En av de få bygningene som overlevde utplaningen under krigen var Den gode hyrdes kirke, fra 1913.

Shoreham lufthavn, vest for byen, drives av byrådet i Brighton and Hove og distriktsrådet i Worthing i fellesskap. Det er planer om å utvide lufthavnen, som er den eldste regulerte flyplass i Storbritannia. Terminalen, i art deco-stil, er listet som en bygning av historisk interesse.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Shoreham-by-Sea har følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Census 2011: Coastal Communities Data» (XLS). Office of National Statistics.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]