Shenzhupai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shenzhupai for Tudigong (jordguden)
Shenzhupai for Dizhu

Shenzhupai (kinesisk: 神主牌, pinyin: Shénzhǔpái, jyutping: san4 zyu2 paai4) eller på norsk åndetavle, minnetavle eller anetavle,[1] er en skrifttavle som benyttes for å markere setet til en guddom eller en avdød forfader. Den har sitt utspring i tradisjonell kinesisk kultur, men er til en viss grad også utbredt i flere østasiatiske land i den grad forfedrekult praktiseres der. Det gjelder for eksempel også i Vietnam, Japan og Korea.

Åndetavler er gjenstand for tradisjonelle ritualer som fore eksempel røkelsesbrenning eller mat- og drikkeoffer, og kan påtreffes i forfedretempler, helligdommer og husaltere over hele Kina. Også utvendig, gjerne ved inngangsport og kjøkkeninngang, kan man se de karakteristiske tavlene.[2]

Åndetavler har i daoismen ikke bare betydning som rene ihukommelsestavler, men representerer også guddommen eller forfaderen, som på en måte iboende tilstedeværende. Dermed blir de også gjenstand for kult. Den kinesiske daoistiske kult har på grunn av kulturell og religiøs påvirkning også noen fellestrekk med buddhistisk religion.

De kinesiske guder som markeres og dyrkes på denne måten er fortrinnsvis kjøkkenguden, portguden, jordguden, Tianguan (en stjerneguddom) og gudene for de fire himmelretninger. Deres åndetavler er da gjerne plassert deretter, som for eksempel ved inngangsporten til hjemmet eller i eller ved kjøkkenet. Forfedreåndene er slike som man finner naturlig å minnes innen konfucianismen og tradisjonell kinesisk religion.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Li, Xiaoxiang (2004). Origins of Chinese people and customs (Revised utg.). Singapore: Asiapac Books. s. 130. ISBN 9789812293848. «ancestral tablet» 
  2. ^ «Ancestors and Deities: Chinese Spirit Tablets». Museum of Anthropology. University of Missouri. Besøkt 19. september 2011.